Karin Noorman (links) en Marita Castenmiller met de poles op een van de mooie wandelroutes rond Roosendaal
Karin Noorman (links) en Marita Castenmiller met de poles op een van de mooie wandelroutes rond Roosendaal (Foto: Marita Castenmiller)

Gezonde body work-out voor iedereen

  Sport

De omgeving van Roosendaal biedt voor natuurliefhebbers een groot aantal mooie en groene wandelroutes. Voor iedereen die van actief buitenwandelen houdt is er de mogelijkheid om nog een stapje verder te gaan met Nordic Walking, in 1997 ontstaan in Finland als trainingsvorm voor de langlaufers. Het lopen met stokken, de poles, zorgt ervoor dat negentig procent van de spieren gebruikt worden. De Nordic Waling groep van THOR heeft zo'n 200 leden.

Door Bert Pessink

Roosendaal – In maart 2005 begonnen Marita Castenmiller en Karin Noorman van Mensendieck Roosendaal met een eerste groep Nordic Walkers bij THOR, die groep is inmiddels uitgegroeid tot 200 leden die vanaf het THOR-honk op Vierhoeven de natuur intrekken voor een wandeling. "In maart 2020 bestaat het Nordic Walking bij THOR dus 15 jaar. Nordic Walking doe je dus met 'poles', dat zijn op de juiste lengte afgestelde stokken die niet te verwarren zijn met trekking stokken die je in de bergen gebruikt. Nordic Walking is een intensievere manier om je lichaam te trainen dan wandelen. Door het gebruik van de juiste techniek en de goede stokken kunnen de conditie en het uithoudingsvermogen sterk worden verbeterd", aldus een enthousiaste Marita Castenmiller.Dat aanleren van een goede techniek gebeurt bij THOR in cursusvorm. De volgende basiscursus start op 18 januari 2020. Castenmiller: "Door het aanleren van een goede techniek wordt de afzet met de poles gebruikt voor een actievere beweging van de armen, de romp en de benen terwijl ook de schouders en armspieren goed meedoen. Nordic Walking is effectiever voor het lichaam dan gewoon wandelen."

Tijdens de cursus kunnen de wandelaars gebruik maken van de poles van THOR, ze moeten wel zelf een paar goede wandelschoenen of sportchoenen aandoen. Castenmiller: "Bij THOR lopen we in 5 groepen, die allemaal een eigen tempo en afstand lopen. Naast de ABCD groepen is er op zaterdag ook een sportgroep, die groep heeft een wat meer sportief karakter met een eigen programma en oefeningen. Elke groep heeft een eigen voorloper die de route en het tempo aangeeft. Nordic Walking is dus heel laagdrempelig, heeft een laag blessurerisico en we lopen bij bijna alle weersomstandigheden." Naast het sportieve speelt ook het sociale een rol want na elke wandeling komen de wandelaars terug naar het gezellige THOR-honk. Jaarlijks worden er door de evenementen commissie ook een aantal wandel gerelateerde activiteiten georganiseerd.

Mensen die dus graag in de natuur wandelen kunnen via www.thor-roosendaal/nordic-walking/ alle informatie inwinnen. Castenmiller: "Nordic Walking is niet alleen voor de senioren, maar we verwelkomen ook graag de dertigers en veertigers bij onze groepen want Nordic Walking is eigenlijk een gezonde body work-out voor iedereen die van actief buiten wandelen houdt."

Meer berichten