De leden van Amigo Bowls Roosendaal poseren tijdens het spel even op de vilten speelmat in Metsj Point.
De leden van Amigo Bowls Roosendaal poseren tijdens het spel even op de vilten speelmat in Metsj Point. (Foto Jac van Nassau)

Jac van Amigo Bowls: 'Rechtuit rollen is echt onmogelijk '

  Sport

ROOSENDAAL – Op donderdag zijn de leden van I.O.B.V. Amigo Bowls Roosendaal te vinden bij Metsj Point op De Stok in Roosendaal. Daar spelen zij het spel Bowls, een precisie sport waarbij het de bedoeling is dat de spelers afgeplatte ballen, de bowls, zo dicht mogelijk naar een kleinere doelbal rollen. Bijkomende moeilijkheid: door de ongelijke verdeling van het gewicht is rechtuit rollen onmogelijk.

Door Bert Pessink

I.O.B.V. Amigo Bowls Roosendaal is maar een kleine vereniging in de Roosendaalse sportwereld maar de 17 leden in de leeftijd van 62 tot 96 jaar vermaken zich prima met de sport. Bowls is in Nederland nog steeds vrij onbekend. In 1982 werd de sport in Nederland geïntroduceerd.

"We spelen Bowls, dat niet te verwarren is met het koersbal wat in de bejaardenhuizen vaak wordt gespeeld, op vilten matten van 30 bij 4 meter. Iedere speler heeft bowls, die zijn niet helemaal rond, ze zien er uit als Edammer kazen en hebben aan de zware kant een kleine en aan de lichte kant een grotere cirkel. Ze wegen ongeveer 1500 gram per stuk. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Jeu de Boules gooien wij de bowls niet, "wij rollen ze", aldus Jac van Nassau van Amigo Bowls.

De spelers moeten dus proberen de bowls zo dicht mogelijk bij de doelbal te gooien. Door een lichte en een zware kant van de bowl zal de bowl altijd in een kromme lijn rollen. Rechtuit rollen is onmogelijk, extra effect meegeven wel. Elke bowl die tijdens het spel dichter bij de Jack ligt dan de bowls van de tegenstander levert een punt op.


Elk lid van het team heeft zijn eigen functie in het spel en afhankelijk van het aantal spelers in een team wordt gespeeld met 4, 3, of 2 bowls per speler. Van Nassau: "Het mooie is dat iedereen het spel kan spelen, zelfs met een kleine beperking. Je hebt er geen echte conditie voor nodig en de spelregels zijn helder. Een goede bowler heeft de juiste combinatie van factoren als concentratie, tactiek en techniek van werpen. Die techniek heb je binnen een paar middagen al redelijk onder de knie. Het spel kan tot op hoge leeftijd gespeeld worden, ons oudste lid, Chris van Diggelen van 96 jaar slaat bijna geen trainingsmiddag over."

De Amigo Bowls Roosendaal speelt niet alleen regionaal, maar gaan ook naar toernooien en de Nationale Kampioenschappen. Een wedstrijd duurt vaak tussen de 50 en 60 minuten en elke deelnemer of team speelt 3 wedstrijden.

Gezelligheid is in de teamsport ook een belangrijke factor. Tussen de werpbeurten heeft elke speler ruimschoots tijd om met de anderen even om een praatje te maken en dat hoeft niet altijd over het spel te gaan. Van Nassau: "Mensen die Bowls ook een keer willen proberen kunnen gewoon langskomen en vier donderdagen gratis met ons meespelen, de middag bij Metsj Point op De Stok 12 begint om 13.45 uur".

Meer berichten