Verdwenen Profclubs: ‘Er kan nog steeds betaald voetbal worden gespeeld in Roosendaal’

  Sport

In Verdwenen Profclubs duikt Staantribune-redacteur Martijn Schwillens in de wereld van de clubs die na 1991 door opheffing of faillissement uit het betaald voetbal zijn verdwenen: SVV Schiedam, VC Vlissingen/VCV Zeeland, AGOVV Apeldoorn, FC Wageningen, HFC Haarlem, SC Veendam én RBC Roosendaal.

Bij geen van de zeven clubs die sinds 1990 uit het betaald voetbal zijn verdwenen, is de hunkering naar een terugkeer tussen de profs zo groot als in Roosendaal. Het zal veel te maken hebben met de manier waarop RBC uiteindelijk failliet is gegaan en de vereniging – weliswaar in het amateurvoetbal – voortleeft binnen de West-Brabantse gemeenschap. "Het is ook niet dat er geen draagvlak voor betaald voetbal in Roosendaal is", vertelt voormalig trainer Robert Maaskant in Verdwenen Profclubs. "Er stond een prachtig stadion, er was een enthousiaste achterban en de regio was en is levendig genoeg qua industrie. Ook hoefde RBC nooit te klagen over landelijke interesse. Met een realistisch beleid had er nog steeds betaald voetbal gespeeld kunnen worden in Roosendaal."

Het betaald voetbal in Nederland viert dit jaar een 65-jarig jubileum, maar voor oud-spelers, -bestuurders en zeker de supporters is dat geen reden voor een feestje. Zij komen uitgebreid aan het woord in dit boek. Welk gat heeft het verdwijnen van hun favoriete vereniging achtergelaten? Is er een doorstart als amateurclub gemaakt en is er zicht op een terugkeer in het profvoetbal? Verdwenen Profclubs geeft een antwoord op deze vragen en vormt tegelijk een eerbetoon aan de clubs die ooit tot de verbeelding spraken bij een groter publiek, maar nu slechts een voetnoot vormen in de historie van het betaald voetbal in Nederland.

Over de auteur

Martijn Schwillens (1979) is sportjournalist voor onder meer Staantribune, hét magazine over voetbalcultuur. De Cuijkenaar heeft drie voetbalboeken op zijn naam staan, waaronder Verdwenen maar niet vergeten (2004).

Bestelinformatie

Het boek is vandaag verschenen en is te bestellen via de betere boekhandels (ISBN/EAN: 9789082375886) of via de webshop op Staantribune. Het boek telt 208 bladzijden (paperback). Prijs: 22,50 euro.

Meer berichten