Beweegcoach Demy Weertman wil zoveel mogelijk ouderen in Roosendaal laten bewegen met behulp van de beweegwijzer.
Beweegcoach Demy Weertman wil zoveel mogelijk ouderen in Roosendaal laten bewegen met behulp van de beweegwijzer. (Foto: Ineke Stofmeel)

Lekker bewegen met de beweegwijzer

  Sport

Om lokaal sporten en bewegen voor senioren te stimuleren, werken de beweegcoaches van de Gemeente Roosendaal iedere twee jaar aan een nieuwe beweegwijzer. In deze gids staan beweegactiviteiten voor 50-plussers vermeld die aangeboden worden in Roosendaal en de omliggende kernen. De huidige beweegwijzer heeft ruim 60 activiteiten. Voor de komende uitgave in 2020 zijn de coaches nog op zoek naar nieuwe activiteiten.

Door Bert Pessink

Roosendaal – Wie wil er niet gezond en vitaal oud worden? Om lichamelijk en fysiek actief en stabiel te blijven op hogere leeftijd is het dan wel belangrijk om genoeg te bewegen. In Roosendaal is er dankzij de beweegwijzer een grote keuze om bij een beweegactiviteit aan te sluiten. Het aanbod in de wijzer varieert enorm, het gaat van walking voetbal, biljarten, nordic walking, fit hockey naar senioren gym en 50plus Zumba. De beweegwijzer geeft senioren een duidelijk overzicht van de sport- en beweegmogelijkheden. Ook kunnen zorgverleners mensen doelgericht doorverwijzen voor een passende activiteit.

Ook het sociale speelt een rol bij de activiteiten. Beweegcoach Demy Weertman kan er enthousiast over vertellen: "Het bewegen voor senioren is de basis, maar bij veel activiteiten spelen sociale contacten ook een grote rol. Na afloop wordt er vaak samen koffiegedronken en worden er vriendschappen gesloten. Zo ben je niet alleen bezig met bewegen. Ik zie dat in mijn eigen beweeglessen, daar kijken de deelnemers naar en uit en die zullen ze dus ook niet zo gauw overslaan."

Veel organisaties in Roosendaal leveren al een activiteit voor de beweegwijzer, bijvoorbeeld bij DVO'60 het walking voetbal en bij THOR het Nordic Walking en gewoon wandelen. Bij de verenigingen denkt iedereen actief mee om aan deze oudere doelgroep een activiteit te bieden, zeker met de toenemende vergrijzing. Zo is men bezig met de ontwikkeling van walking handbal en walking tennis. Beweegcoach Demy Weertman: "Er is eigenlijk geen activiteit die er bovenuit springt, alle activiteiten uit de huidige beweegwijzer doen het goed en hebben goedgevulde groepen. Wij zijn nu op zoek naar nieuwe structurele activiteiten voor senioren in de Gemeente Roosendaal die nog niet in de beweegwijzer staan. Door ze in de wijzer te vermelden kunnen we die activiteiten ook onder de aandacht brengen en zo nog meer mensen in Roosendaal en omgeving laten bewegen."

De activiteiten die in de huidige beweegwijzer staan hebben al een mail ontvangen van de beweegcoach. Aanbieders die nog niet zijn benaderd kunnen hun activiteit voor de beweegwijzer aanmelden door voor 1 november een mail te sturen naar d.weertman@ssnb.nl. Naar verwachting wordt de beweegwijzer in maart 2020 verspreid onder zorgaanbieders en wijkhuizen.

Meer berichten