Na een volle sportdag van acht uur gaat Erik-Simon Strijk als eerste Nederlander over de finish in Almere.
Na een volle sportdag van acht uur gaat Erik-Simon Strijk als eerste Nederlander over de finish in Almere. (Foto: Ingo Kutsche)

Het zwemmen was gewoon overleven

  Sport

ROOSENDAAL - Op zaterdag 14 september stond in Almere een hele triatlon op het programma, deze combinatie van drie sporten bestaat uit 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en als laatste een marathon (42 kilometer) lopen. Erik-Simon Strijk (34) uit Roosendaal was een van de kanshebbers voor het Nederlands Kampioenschap. Om te winnen moest hij op het looponderdeel echter wel afrekenen met zijn broer Sven.

Door Bert Pessink

Een triatlon bestaat dus uit drie onderdelen en in deze regio is de triatlon van Oud Gastel eind juni ongekend populair. In Oud Gastel gaat het echter maar om een derde van de hele afstand. Erik-Simon Strijk heeft als specialiteit de hele triatlon. Samen met broer Sven heeft hij afgelopen jaar een eigen team opgericht: het Strijk Brothers Tri Team. Erik-Simon Strijk: "In de afgelopen jaren hebben mijn broer, die in Bodegraven woont, altijd in andere teams gezeten. Nu zitten we samen in een team. We zijn het jaar begonnen met een hele triatlon in Israël." Na Israël gingen de broers, die door de afstand Roosendaal-Bodegraven niet heel vaak samen kunnen trainen, naar het Spaanse trainingsoord Monte Gordo. Hier werd een stevige basis gelegd in het zwembad, op de fiets en op de loopschoenen.

Erik-Simon Strijk: "Na het NK Halve Triatlon waar ik als vierde eindigde en mijn broer de nationale titel pakte, werd mijn doel de grote hele toptriatlon van Roth in Duitsland begin juli. Enkele weken voordien, net na de triatlon van Oud Gastel en de Halve Marathon van Roosendaal werd ik echter ziek en dat tastte mijn vorm aan."

Strijk besloot de pijlen te richten op de Almere- Amsterdam Challenge in september, het Nederlands Kampioenschap. Nadat hij eerder zelf zijn trainingsschema's maakte ging hij nu eerst op zoek naar een coach. Die vond hij in de persoon van Mirjam Weerd, zelf ook meervoudig kampioen triatlon en oud teamgenoot van Strijk.

Door een gekneusde rib, opgelopen tijdens het zwemonderdeel van het NK Halve Triatlon begon de Roosendaaler ook hier niet optimaal aan het avontuur van in totaal 225,4 kilometer. "Het zwemmen van 3,8 kilometer in Almere was gewoon overleven, ik kon met links minder kracht zetten. Op de fiets kon ik echter orde op zaken stellen."

Strijk gaf de eerste 20 kilometer na het zwemmen meteen gas en fietste de ene na de andere concurrent voorbij om na 180 kilometer door de Noordoost Polder als tiende van de fiets te stappen. Broer Sven was toen al aan het lopen begonnen. Erik-Simon: "Ik wist dat als ik de marathon steady zou lopen, ik Sven zou kunnen pakken en na 15 kilometer liep ik hem voorbij. Ik finishte in een internationaal veld als achtste na 8 uur en 21 minuten. Wel was ik eerste Nederlander en pakte zo de titel. Ooit wil ik nog eens onder de acht uur finishen, maar dan moet alles meezitten."

Meer berichten