De leden van kruisboog vereniging 'de Alpenjagers' trainen elke woensdagavond in de Oude Doelen.
De leden van kruisboog vereniging 'de Alpenjagers' trainen elke woensdagavond in de Oude Doelen. (Foto: Cor van Nassau)

Even gauw schieten is er echt niet bij

  Sport

De kruisboog schietvereniging 'de Alpenjagers' bestaan dit jaar 100 jaar. Ze hebben altijd in Roosendaal hun locatie gehad, eerst aan de Gastelseweg 4 en later op nummer 7. Inmiddels maakt de vereniging elke woensdagavond gebruik van het clubgebouw van de schietvereniging de Oude Doelen op sportpark Kortendijk, naast voetbalvereniging Alliance.

Door Bert Pessink

Roosendaal – Schieten met een kruisboog stamt eigenlijk uit de middeleeuwen, Gilden maakten daar later een gebruik van. Sinds 1919 is er in Nederland een afsplitsing geweest tussen de sport kruisboogschieten en de Gilden, simpel omdat de mensen na het einde van de Tweede Wereldoorlog meer vermaak wilden.

De kruisboogvereniging 'de Alpenjagers' bestaat momenteel uit 20 leden waarvan er 12 regelmatig schieten. De woensdagavond tussen 19.00 uur en 22.00 uur is ingeruimd voor oefeningen en wedstrijden. 'We schieten met kruisbogen die door een lid van onze vereniging zelf gemaakt worden. Ze zijn dus allemaal handgemaakt. Een kruisboog weegt tussen de 6 en 12 kilo. Het is in de wedstrijden de bedoeling om met 10 pijlen van 12 millimeter op 20 meter afstand een roos met een doorsnede van 2 centimeter te raken', aldus voorzitter John Schrauwen.

Even gauw schieten is er echt niet bij in deze sport. Voor de wedstrijd begint moet je ruim op tijd zijn. Je moet eerst acclimatiseren end de ogen moeten aan het licht wennen. Nadat je volledig rustig bent kun je je concentreren op je schot waarbij je voor elk schot de tijd moet nemen. Schrauwen: 'De jeugd laat het helaas afweten. Om toch wat jeugd naar de schietbaan te trekken bestaat er sinds kort het schieten met een factory bow. Die weegt maar twee kilo en kun je in de winkel kopen. Ons lid Bert van Eekelen is in de factory klasse recent Nederlands kampioen geworden en ik hoop met deze klasse op meer jeugdleden. We hebben daarvoor clinics en trainingen.'

Eenmaal betrokken bij de club kent deze verschillende competities. Er is clubcompetitie, kringcompetitie en bondscompetitie. Bovendien is er een winter en een zomercompetitie. In de zomer heb je te maken met de weersomstandigheden, de wind maakt het moeilijk terwijl je ogen zich ook steeds moeten aanpassen aan de zon en de wolken.

Schrauwen is enthousiast: 'Ik schiet zelf al 52 jaar maar vindt het nog steeds prachtig. Elk schot is een wedstrijd tegen jezelf. Je moet je elke keer weer concentreren om de roos te raken. Eerst moet je de boog opnemen, dan de handelingen doen om de pijl erop te leggen, in het vizier kijken, adem inhouden en dan schieten.'

Speciaal voor het 100-jarig bestaan heeft Schrauwen een boek gemaakt over 100 jaar Alpenjagers in Roosendaal opdat alle gegevens bewaard blijven van deze unieke sportvereniging. 5 oktober is er groot feest voor alle leden, dan is ook de boekpresentatie.

Meer berichten