Het Fytaal Cancer Support Team gaat vrijdag te voet de Mont Ventoux op tijdens de Colsensation editie 2019.
Het Fytaal Cancer Support Team gaat vrijdag te voet de Mont Ventoux op tijdens de Colsensation editie 2019. (Foto: Annemarie Hendriks)

'Je kunt echt veel meer dan je denkt'

  Sport

ROOSENDAAL - Komende vrijdag beklimmen ruim 340 deelnemers aan Colsensation de Mont Ventoux in Frankrijk. Een evenement dat sinds 2012 bestaat en waarbij er veel geld wordt ingezameld voor het Koningin Wilhelmina Fonds (KWF) en twee regionale kanker gerelateerde doelen. Onder de deelnemers voor het derde jaar de grote groep van het Fytaal Cancer Support Team, een team van 28 (ex)kankerpatiënten en begeleiders die sinds april in training zijn.

Door Bert Pessink

Oncologie-fysiotherapeute Annemarie Hendriks van Fytaal Roosendaal heeft dit jaar voor de derde keer op rij een groep (ex)patiënten klaargestoomd om de 1912 meter hoge Franse berg tijdens Colsensation te voet te trotseren. Dit heeft ze niet alleen gedaan, maar met een heel team van begeleiders die elke week klaarstonden om meerdere malen met de mensen te trainen. Hendriks: "We zijn met korte wandelingen begonnen, wat voor mensen na een behandeling tegen kanker vaak al een hele opgave was. Elke maandag en donderdag vanaf april hebben we getraind en eens per maand hebben we een lange tocht gelopen." Kortgeleden werd door het team een generale wandeling gelopen van Oost- naar Westkapelle en weer terug. Bij elkaar 20 kilometer. Het team heeft bovendien met allerlei sponsoracties inmiddels ruim 23.000 euro bij elkaar opgehaald.

Heidi Eseryel-de Vroedt is een van de deelnemers die vrijdag rond 07.00 uur aan de ruim 21 kilometer lange beklimming begint. Nadat er bij haar borstkanker was geconstateerd volgde een zware tijd met operaties en chemotherapie. "Ik was nog maar net klaar met de laatste chemo toen Annemarie mij uitdaagde om mee te trainen voor Colsensation. Ik was nog heel ziek van de chemo en dacht: dat kan ik nooit. Een stukje in de kamer wandelen was al te veel. Ik was niet van het wandelen, maar vond toch dat ik het allicht kon proberen. De eerste trainingskilometers waren loodzwaar, maar de begeleiding was top, ze passen waar nodig het tempo voor je aan en zorgen voor je. Elke keer wordt er een route uitgezet met een escape, dat als het je te ver is, dat je een kortere afstand kunt lopen."

De groep is in de loop der tijd een erg hechte 'familie' geworden, zowel tussen patiënten als begeleiding. Ze zal vrijdagmorgen in drieën gesplitst worden zodat iedereen zijn eigen tempo kan lopen. Het uiteindelijke doel is dan om samen over de finish te komen omdat dat volgens een enthousiaste Annemarie Hendriks: "zo ontzettend speciaal is om met zijn allen te delen." Heidi Eseryel voegt hieraan toe: "het plaatje van ons team is compleet, overal is over nagedacht. We hebben veel respect voor elkaars prestatie en de finish is de beloning. Ik had nooit gedacht dat ik het zou halen, maar ik heb het gedaan. Met een goede begeleiding kun je echt veel meer dan je denkt."

Meer berichten