Hoogtepunt van de Wielerzomer is voor velen De Draai waar wielersport en amusement hand in hand gaan. Foto: Pascal de Geus.
Hoogtepunt van de Wielerzomer is voor velen De Draai waar wielersport en amusement hand in hand gaan. Foto: Pascal de Geus. (Foto: Pascal de Geus)

Zondag gaat de Wielerzomer van start

  Sport

Terwijl de afgelopen weken de zomer in Nederland qua temperatuur en zonuren al goede zaken deed, staat de Roosendaalse regio vanaf komende zondag tot 8 september in het teken van de Wielerzomer. Bijna wekelijks zijn er wielerrondes met mooie namen als de Volksronde, de Draai, de Hel van de Pin, het Wouws Wieler Weekend en de Kermisronde.

Door Bert Pessink

"We zijn er klaar voor, de programmaboekjes zijn bij de drukker en we verwachten in de Wielerronde van Nispen weer een aantal mooie onderdelen ten uitvoer te kunnen brengen", aldus Richard Konings namens het organisatieteam. In Nispen klinkt zondag het startsein voor de Wielerzomer en wordt voor de 39e keer gestreden om het Nispens kampioenschap met de Ad Bastiaanse Trofee.

"We verwachten meteen al een hoop publiek bij de dikke bandenwedstrijden voor kinderen, daarvoor hebben we volop aanmeldingen van jongens en meisjes. Later op de dag hebben we het Nispens kampioenschap, een nieuwelingen en damesrace en als sluitstuk de elite mannen/beloften. De start is in de Dorpsstraat en natuurlijk kan het publiek ook terecht bij de horeca en de terrassen op het Kerkplein, ik verwacht mooi weer, veel gezelligheid en sportieve wielerwedstrijden.'

De Draai

Na de Nationale Jeugdronde, de Ronde van de Bameer, de Wielerronde Heerle en de BeNe Ladies Tour staat begin augustus in het teken van De Draai en de Volksronde. Nadat de organisatie van De Draai een aantal jaren terug afscheid nam van een wedstrijd met de wielervedetten uit de Tour als Armstrong, Indurain, Boogerd, Contador en Quintana, zijn deze helden onder aanvoering van veel winnaar Mathieu van der Poel dit jaar weer terug op de Kade.

Pascal de Geus namens de organisatie: "Het is feest voor De Draai, voor de 40e keer een geweldig evenement. We hebben de avond voor De Draai al een prachtig artiestenprogramma met muziek van Paul Elstak en de Partyanimals. Op maandag hebben we naast de wedstrijden ook muziek van onder andere de Snollebollekes en Django Wagner. We beginnen het wielrennen met de voorrondes van de fixed gear wedstrijden, hierbij hebben de renners geen rem en geen versnelling, heel spectaculair. In de middag is er dan een koppeltijdrit van 3500 meter voor de profs, daarna starten de dames met Puck Moonen en de kersverse Nederlandse tijdritkampioene van Ede, Annemiek van Vleuten. Als kers op de wielertaart starten de profs dan voor een 70 kilometer. Het publiek ziet de Tourhelden dan meer dan 30 keer voorbijkomen. De Draai op 4 en 5 augustus is voor jong en oud, we combineren wielersport en amusement. Ik ging als kleine jongen al met mijn opa naar De Draai, zo zou het nu ook moeten zijn. Ik zou zeggen komt allen en kinderen tot 14 jaar mogen onder begeleiding gratis naar binnen."

Bas Nieuwkoop

West-Brabant heeft heel veel topwielrenners en een aantal daarvan doen mee in meerdere evenementen, Bas Nieuwkoop uit Roosendaal heeft de Wielerzomer omarmt en een connectie met bijna alle evenementen. "Ik blijf eigenlijk speciaal thuis voor de evenementen van de Wielerzomer. Ik rijd met het team van Invicta mee in Nispen en Heerle, maar ook in de bedrijventijdrit van de Volksronde. Groot geworden ben ik met de Nationale Jeugdronde en ik droom van een start in De Draai. Ik rijd graag in de omgeving van Roosendaal, het zijn wedstrijden waar ik naar uitkijk."

Nieuwkoop is duidelijk over de parcoursen van Nispen en Heerle, door zijn trainingen kent hij ze op zijn duimpje. "Nispen heeft het klassieke rondje zondag, het is voor ons een mooie ronde. Aan het eind van de Dorpsstraat linksaf en dan over de keien licht omhoog. Ook de wind speelt daar een rol. Belangrijk om zoveel mogelijk van voren te zitten, je moet alert zijn om mee te doen om de prijzen. Heerle op 15 juli heeft een van de mooiste omlopen. Het rondje is 4 kilometer lang en heeft 4 bochten. In deze ronde kan de wind ook een mooie rol spelen. Ik hoop zowel in Nispen als in Heerle een mooi resultaat neer te zetten."

Ook in de Volksronde op 3 augustus is Nieuwkoop van de partij, met zijn werkgever Wattcycling doet hij mee met de Bedrijventijdrit, een koppeltijdrit over 3 rondjes Kade. Grote droom van Nieuwkoop is deelname aan De Draai, "Ik ben opgegroeid met de Nationale Jeugdronde waar ik ooit een prijs won in het verkeersdoolhof maar vooral met de Draai van de Kaai. De beleving hier is fantastisch, ik kan het iedereen aanbevelen, eerst fietsen kijken en dan naar de muziek. Als ik er ooit zou kunnen rijden tussen de profs, dan zou dat schitterend zijn. Ik kijk reikhalzend uit naar de Wielerzomer en ga daar met volle teugen van genieten."

Wouws Wieler Weekend

Nieuw in de wielerzomer is het Wouws Wieler Weekend. Op zaterdag 24 augustus is er de dag van de fiets met toertochten met oud-professionals en een gezinstocht. Bovendien is er een wielerplein met entertainment en demonstraties voor Donkenhof. Op zondag 25 augustus is er dan de Ronde van Wouw.

Data WielerzomerNispen

Wielerronde Nispen, 7 juli. Nationale Jeugdronde 9 t/m 14 juli, Ronde van Bameer 13 juli, Wielerronde Heerle 15 juli, BeNe Ladies Tour 19 juli, Volksronde Roosendaal 3 augustus, De Draai 4 en 5 augustus, Hel van de Pin 6 augustus, Wouws Wieler Weekend 24 en 25 augustus, Kermisronde 8 september.

Meer berichten