De deelnemers aan de triathlon van Oud Gastel moeten zaterdag eerst zwemmen in de Roosendaalse Vliet.
De deelnemers aan de triathlon van Oud Gastel moeten zaterdag eerst zwemmen in de Roosendaalse Vliet. (Foto: Frank Hopstaken)

Triathlon Oud Gastel is springlevend

  Sport

Deze hele week staat Oud Gastel weer in het teken van editie 35 van de Verwer en Jansen Triathlon. Het Griekse woord 'tri' betekend drie en 'athlon' betekend wedstrijd. Triathlon betekend dus eigenlijk een wedstrijd met drie onderdelen.

Door Bert Pessink

Deze sport is ooit in 1978 in Hawaii bedacht en sinds midden jaren 80 ook in West Brabant neergestreken. 35 jaar later is de Halderbergse uitdaging met 1.100 deelnemers van jong tot oud nog steeds springlevend.

De hele week staat Oud Gastel in het teken van drie sporten. Maandag, dinsdag en woensdag kunnen deelnemers in de recreatieve Tridaagse elke dag een onderdeel doen om zo een triathlon te voltooien. Dinsdag is er om 19.00 uur het proefzwemmen onder begeleiding in De Vliet en vrijdag en zaterdag zijn de Rabobank jeugdtriathlon en de Verwer en Jansen Triathlon. Die laatste maakt dit jaar onderdeel uit van de Triathlon Nations Cup samen met wedstrijden in het Duitse Bonn en het Belgische Aarschot.

Voorzitter Corné Kriesels van 't Veerke kan het geheim van 35 jaar Oud Gastel mooi weergeven: "We organiseren als 't Veerke tien evenementen per jaar in Oud Gastel, daar is de triathlonweek een echt paradepaardje van. Door die jarenlange organisatie kunnen we hebben we een enorm groot draagvlak in de regio en kunnen we een beroep doen op een grote schare vrijwilligers. Met de triathlon zijn dat er ruim 250. Als organisatie moet je mee met je tijd om deelnemers te trekken. Wij zijn springlevend en in Nederland de enige wedstrijd die gaat over de 1/3 triathlon, dat is 1.300 meter zwemmen, 60 kilometer fietsen en daarna nog 14 lopen. Deelnemers die ook meedoen in Duitsland en België hebben dus na drie evenementen een hele triathlonafstand volbracht. In die unieke internationale samenwerking bieden we ook nog drie verschillende parcoursen aan. Bonn was op eerste pinksterdag heuvelachting voor het fiets en looponderdeel en het zwemmen was in de Rijn. Bij ons is het vlak en in België weer heuvelachtig, prachtig toch."

Komende vrijdag is er de populaire jeugdtriathon waarbij de kinderen vanaf groep drie kunnen proeven aan de driekamp. Zij moeten elk 125 meter zwemmen, 5 kilometer fietsen en 800 meter lopen. De eerste startserie is om 18.30 uur in het zwembad Blankershove.

Op de zaterdag zijn er eerst wedstrijden voor de toppers en vlak daarna voor de recreanten. De zwemstart is bij Gastel Sfeer aan de Gastelsedijk Zuid, de finishstreep ligt midden in het centrum van Oud Gastel. Voor het publiek zijn dit de plaatsen waar de wedstrijd goed te volgen is.

Kriesels: "Een echt hoogtepunt van de internationaal getinte triathlon is op zaterdagmiddag de trio triathlon, dat leeft enorm in Oud Gastel. Ieder teamlid doet een onderdeel, of zwemmen, of lopen of fietsen. De laatste 100 meter leggen ze samen af. Zo zijn vele deelnemers voor wie de combinatie net teveel is toch laagdrempelig bezig, het is echt een enorme happening."

Meer berichten