Bij de Nationale Zwemchallenge op 16 juni worden de deelnemers tegen meetlat van de eisen van diploma C gehouden. Foto Gerben Pul.
Bij de Nationale Zwemchallenge op 16 juni worden de deelnemers tegen meetlat van de eisen van diploma C gehouden. Foto Gerben Pul. (Foto: Gerben Pul)

Test jouw zwemveiligheid bij zwembad de Stok

  Sport

Heel veel mensen hebben in het verleden hun zwemdiploma's gehaald, onderzoek heeft echter uitgewezen dat je na verloop van tijd toch niet meer zo zwemveilig bent als je zelf denkt. Weet je nog wat je precies moet doen als je bijvoorbeeld op een warme zomerdag uit een boot valt? Om dat inzichtelijk te maken komt de Nationale ZwemChallenge op 16 juni naar zwembad de Stok in Roosendaal.

Door Bert Pessink

Zwemvaardigheid kan afnemen als je niet regelmatig blijft zwemmen. Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door Hogeschool Windesheim in opdracht van kennisproject NL Zwemveilig. In dit onderzoek is de zwemveiligheid gemeten door kinderen die al enige tijd in het bezit zijn van Zwemdiploma B opnieuw te toetsen aan de vereiste vaardigheden. Bijna de helft van de kinderen voldeed niet meer aan de eisen bij bepaalde onderdelen, zowel bij het zwemmen met kleren aan als in badkleding. De belangrijkste conclusie is dat je zwemmen moet blijven onderhouden om zwemveilig te zijn. Daarom is het belangrijk om kinderen en volwassenen periodiek te checken hoe zwemveilig ze nog zijn. Dit kan met de Nationale ZwemChallenge die op 16 juni Roosendaal aandoet.

Deze Nationale ZwemChallenge bestaat uit twee delen, een SurvivalChallenge (gekleed) en een FunChallenge (in badkleding). Tijdens de test worden deelnemers beoordeeld op diverse onderdelen van diploma C. Na afloop krijgen de deelnemers een deelnamecertificaat met een persoonlijk advies met waar nodig een vervolgaanbod om de zwemveiligheid weer op peil te brengen.

Marjolein van Tiggelen van de Nationale Raad Zwemveiligheid geeft de noodzaak als volgt weer: "De ZwemChallenge is heel persoonlijk, in zwembad De Stok leggen we een parcours uit waarbij je ergens onderdoor moet zwemmen of overheen moet klimmen. Het is geen afzwemmen, maar we houden de deelnemers wel tegen de meetlat van de eisen van diploma C. Aan de hand daarvan kunnen we zien wat er goed gaat en wat er beter kan. Weet je nog wat je moet doen als je op een warme zomeravond in een vreemd land uit een bootje valt in troebel en koud water, heb je de vaardigheden nog om weer in de boot te klimmen of naar de kant te zwemmen en welke zwemslag is dan het langste vol te houden? Is het verder nog spannend om een bepaalde afstand onder water te zwemmen en durf ik nog naar de bodem? Tijdens de ZwemChallenge kun je het bovendien opnemen tegen je vriend, vriendin, vader of oma."

Iedereen met minimaal diploma A kan meedoen met de Nationale ZwemChallenge in Zwembad de Stok op zondag 16 juni vanaf 13.30 uur. De kosten van de test, het eventuele advies en aansluitend recreatief zwemmen zijn 7,50 euro. Aanmelden kan via de receptie van De Stok of telefoonnummer 0165-585959.

Meer berichten