Hiphopteam Illmatic met v.l.n.r.: Elise, Givano, Brinn, Megan, Angel, Alyssa, Anouk, Jill, Megan, Kysha, Isabelle, Jaleesa, Lavinia en Nova.
Hiphopteam Illmatic met v.l.n.r.: Elise, Givano, Brinn, Megan, Angel, Alyssa, Anouk, Jill, Megan, Kysha, Isabelle, Jaleesa, Lavinia en Nova. (Foto: Teuni)

Dubbel kampioen en hiphopteam Illmatic vol vertrouwen naar Europees Kampioenschap

  Sport

Ze kunnen dansen en dat laten ze zien ook. Komend weekend doen de 14 talenten van dansgroep ‘Illmatic’ uit Roosendaal mee aan het EK Hiphop in Veldhoven. De jonge hiphopsterren hebben er het volste vertrouwen in dat het goed komt, want vorige maand werden ze al Belgisch én Nederlands kampioen.

De hiphopdansers van Illmatic trainen twee avonden per week in Roosendaal om hun dans nog verder te verbeteren en te perfectioneren. Givano, de enige jongen in het gezelschap, en dertien meiden oefenen alle dansbewegingen. Er wordt veel herhaald. Het moet allemaal precies tegelijk, technisch goed uitgevoerd en heel strak. Onder leiding van trainer Curtley Mooring wordt er heel hard gewerkt. “Iedereen doet keihard zijn best”, zegt hij tevreden.

Auditie

Het niveau ligt hoog. Om bij de wedstrijdgroep van de HipHop Factory te komen, hebben de meesten auditie moeten doen. Een aantal kinderen danst al voor het tweede of derde seizoen bij Illmatic en enkele talenten dansen dit seizoen voor het eerst mee. “Je kunt niet zomaar een training overslaan. Het is wel de wedstrijdgroep hè! En je bent ook onderdeel van de mix (de choreografie)”, zegt Nova die dit jaar voor het eerst meedanst. “Ja, we doen er echt alles aan om te winnen”, voegt Alyssa eraan toe.

Bootcamp

De hiphopwedstrijden worden georganiseerd door de United Dance Organisation (UDO) en bijna elke maand is er wel een wedstrijd. Illmatic gaat dan de strijd aan met andere teams uit dezelfde categorie. “Ons team danst in de categorie ‘Novice’ in de leeftijdsgroep ‘Under 14’”, vertelt één van de meiden. Om na de wedstrijden bij de eerste drie te eindigen op het podium, heeft Illmatic ter voorbereiding ook nog een bootcamp gehouden. “We hebben met het hele team een hele dag getraind in Tilburg en toen daar geslapen. Dat was leuk, maar best pittig”, klinkt het.

Kampioenen

Het heeft ook zijn vruchten afgeworpen, want meteen de eerstvolgende wedstrijd viel het team in Utrecht in de prijzen. En niet lang daarna werd Illmatic in april achtereenvolgens Belgisch Kampioen en Nederlands Kampioen in respectievelijk Antwerpen en Druten. Hiermee heeft het dansteam zich rechtstreeks geplaatst voor het Europees Kampioenschap in Veldhoven komend weekend. “Ze staan er goed voor”, vertelt Curtley. “We maken zeker een goede kans. We zijn al Belgisch en Nederlands kampioen. Nu nóg een keer winnen, dat zou fantastisch zijn. Maar op welke plaats ze ook eindigen, ik ben trots op Illmatic”, besluit hij.

Meer berichten