Het team dat in oktober het bevrijdingsvuur gaat halen in Frankrijk kwam afgelopen zondag bij elkaar.
Het team dat in oktober het bevrijdingsvuur gaat halen in Frankrijk kwam afgelopen zondag bij elkaar. (Foto: Ruud Scheidel)

Nispen gaat het bevrijdingsvuur halen

  Sport

Op 26 oktober 2019 is het 75 jaar geleden dat Nispen is bevrijd. Om stil te staan bij deze gebeurtenis is al enige tijd geleden een plan ontstaan om hiervoor iets speciaals te doen. Een groep fanatieke hardlopers uit Nispen zullen in de voetsporen treden van de bevrijders en vanuit Normandië hardlopend het bevrijdingsvuur naar Nispen brengen, een tocht van ruim 600 kilometer. Afgelopen zondag, 5 mei, kwam de complete groep bij elkaar.

Door Bert Pessink

Het initiatief van de estafetteloop komt van marathonloper Frank Matthijssen, al jaren de man achter de Avondkerstloop en zelf loper van alle marathons in een Olympische zomerstad.

Matthijssen: "Toen ik mijn laatste marathon in Mexico had gelopen had ik mijn missie volbracht om in elke stad waar ooit de zomerspelen waren geweest een marathon te lopen. Ik wilde mijn kennis doorgeven aan het dorp en besloot, nadat ik tijdens een Roparun etappe een dorp met vuurkorven had gezien, om de Avondkerstloop te organiseren. Dat bleek een groot succes. We zijn met Nispenaren gaan trainen voor die loop en zo zijn er redelijk veel lopers die nu meegaan naar Normandië. Zelf heb ik 25 jaar terug vanuit Frankrijk ook meegelopen met het bevrijdingsvuur."

Inmiddels is een werkgroep aan de slag om alle voorbereidingen te treffen voor de tocht die drie dagen gaat duren. Op woensdag 23 oktober vertrekt het team met drie busjes en drie campers richting Arromanches-Les-Bains waar ze een oorlogsmonument en het museum bezoeken. De volgende morgen gaat het dan, na het ontsteken van de fakkel bij de vlam voor de onbekende soldaat, op weg. Drie groepen lopen om en om in estafettevorm, elke 60 kilometer is er een wissel. Eerst langs de Normandische kust, later het binnenland in via plaatsen waar de bevrijders slag hebben geleverd. Na het oversteken van de Seine gaat het uiteindelijk via Belgie richting Nederland. De groep hoopt dan op 26 oktober rond 15.00 uur in Nispen te arriveren en lopen dan begeleid door oude militaire voertuigen en muziek de laatste meters zoals de manschappen van de Polar Bear divisie dat ook hebben gedaan.

Lees verder in de Gazet van Roosendaal van deze week.

Meer berichten