De skeelerclub Roosendaal gaat elke woensdagavond vanuit Nispen in drie groepen op pad voor een mooie route.
De skeelerclub Roosendaal gaat elke woensdagavond vanuit Nispen in drie groepen op pad voor een mooie route. (Foto: Skeelerclub Roosendaal)

'Je bent lekker buiten en in beweging'

  Sport

Wij Nederlanders zijn gewend aan het schaatsen in de winter, internationaal is skeeleren echter vele malen groter. Elke woensdagavond vertrekken de leden van de skeelerclub Roosendaal vanaf de parkeerplaats achter de kerk van Nispen voor een mooie tocht op 4 of 5 wieltjes door de schitterende omgeving. Ze maken, nu de zomertijd is ingegaan, op een mooie zomeravond prachtige tochten tot wel 45 kilometer.

Door Bert Pessink

"We zijn 24 jaar geleden als vriendenclub ontstaan. Skeeleren en Inline skaten waren toen enorm populair. We verzamelden toen op woensdagavond bij Sterrebos en maakten van daar tochten op de skeelers door de omgeving", aldus Leon Legierse die zelf al 23 jaar meedraait in de club.

"In het begin was er bij Sterebos zelfs iemand uit Steenbergen die wekelijks skeelers verhuurde op woensdag, in die tijd reden we met grote groepen. Inmiddels zijn we jaren verder en vertrekken we vanaf de parkeerplaats bij de kerk van Nispen. Onze vriendenclub bestaat momenteel uit ongeveer 22 leden, we zijn geen officiële club, stichting of vereniging. Ieder rijdt voor eigen plezier en verantwoordelijkheid. Wel is het schitterend om samen te rijden. De skeeleraars komen echt uit de hele omgeving zoals uit Bergen op Zoom, Moerstraten, Nispen en Roosendaal. We hebben drie groepen, ingedeeld op kunnen. De langzaamste van elke groep bepaalt het tempo. 's winters rijden we op de Borchwerf, goed verlicht en autoluw."

Nu de zomertijd is ingegaan, verwelkomt de club ook weer meer mensen die in de winter op de schaatsen hebben gestaan. "Onze club bestaat uit louter liefhebbers en er valt eigenlijk nooit een onvertogen woord. Vanuit Nispen hebben wij een aantal ronden uitgezet. We rijden vaak in België. Belangrijk is dat de ondergrond goed is, asfalt en beton zijn prima. Soms treffen we een nieuw stuk asfalt, dat is echt geweldig om overheen te zoeven. Een van de mooiste routes die we rijden gaat dwars over de Kalmthoutse heide, op die weg mogen ook geen auto's komen."

Net als bij het schaatsen en wielrennen is veiligheid ook belangrijk. Bij de club is het verplicht om met een helm te rijden. Andere bescherming tijden het skeeleren bestaat uit elleboog-, knie en handbescherming. Naast de tochten op woensdag doen de leden ook mee met skeelertochten in heel Nederland.

Legierse: "Liefhebbers die nog skeelers thuis hebben liggen kunnen gewoon bij ons aansluiten, we verzamelen elke woensdagavond, mits het niet regent, om 18.50 uur bij de parkeerplaats achter de kerk in Nispen. We rijden dan om exact 19.00 uur weg voor een gezamenlijke tocht. Ikzelf ben via het aloude rolschaatsen en schaatsen bij deze groep terecht gekomen. Voor mij is skeeleren geweldig, je bent lekker buiten en je bent in beweging. Bovendien is het ook heel sociaal, want we kletsen altijd gezellig na met een drankje bij de Gouden Leeuw in Nispen."

Meer berichten