Ian Verschoor in de 125 cc Kart op het circuit van het Belgische Genk. Dit jaar doet hij mee om het GK4-kampioenschap.
Ian Verschoor in de 125 cc Kart op het circuit van het Belgische Genk. Dit jaar doet hij mee om het GK4-kampioenschap. (Eigen foto: Ian Verschoor)

Karting kampioen Verschoor: 'Alles ging afgelopen seizoen goed'

  Sport

Afgelopen weekend is de Formule 1 weer begonnen in Australië, rijders als Max Verstappen zijn in een ver verleden begonnen in een kart. Ook Roosendaal kent een grote naam in de kartsport, de 17-jarige Ian Verschoor won afgelopen jaar 14 van de 15 races in het junioren kampioenschap van Nederland en België. Dit jaar maakt hij zijn debuut bij de senioren.

Door Bert Pessink

Het Nederlands Belgisch kampioenschap junioren 2018 vond plaats op bekende circuits als Assen, Spa Francorchamps, Venray en Genk. Ian Verschoor won 14 van de 15 races en werd onbetwist kampioen. Verschoor: "Alles ging ontzettend goed, het team deed goed zijn best en ik heb natuurlijk een geweldige monteur in Melvin Benders. Wij behalen in onze kart, wat eigenlijk niet meer is dan een frame van buizen, een stoeltje net boven de grond, een gaspedaal, een rem, vier wielen en natuurlijk een 125 cc-motorblok, op het rechte eind wel snelheden tot 115 kilometer per uur."

Snelheid is belangrijk bij het teamlid van team Kart Centre Roosendaal (KCR), maar ook het maken van goede inhaalacties en natuurlijk een goede startplek. "Er zijn 34 karts in de baan die allemaal op de eerste bocht afgaan, dat is best even heftig. We rijden in de training een heat van 20 a 25 minuten, de wedstrijd duurt tussen de 15 en 20 minuten. Karten is echt geweldig, het gaat lekker snel en het geeft een geweldige beleving. Voor veel mensen is het, zeker nu Max Verstappen het zo goed doet, ook een prachtig uitje om de snelheid en het sturen te ervaren."

Na het afgelopen zomerseizoen heeft Ian verschoor meegedaan aan de wedstrijden binnen bij het Kart Centre Roosendaal. "Ik doe graag ook in de winter mee aan binnen wedstrijden, gewoon omdat ik het leuk vind en het ook heel gezellig is. Ook zijn dit natuurlijk extra trainingen voor de zomer."

Dit jaar komt Ian voor het eerst uit bij de senioren. Afgelopen week was de eerste competitiedag in het Belgische Genk. "Ik rij nu in een hogere klasse, maar de kart en de inhoud van de 125 cc-automaat zijn hetzelfde. Ik was vooraf al tevreden met een top 10 plaats in de training. Groot was de verrassing toen bleek dat ik meteen de tweede tijd had. In de eerste wedstrijdheat met veel wind en regen behaalde ik meteen een derde plaats. In de tweede heat waaide het nog meer en werd ik zesde. Heat drie werd door het slechte weer afgelast. Ik heb dus meteen al een goed visitekaartje afgegeven, de andere coureurs hadden meteen al iets van 'wow, wat is dit."

Uiteindelijk werd Ian, gesteund door zijn sponsoren Kart Center Roosendaal en Kabelfabriek Van der Hof op zijn eerste dag bij de senioren dus derde, zijn teamgenoot Stijn van der Hof werd overall eerste. "Ik hoop dat we erin slagen om dit vast te houden en aan het eind van het seizoen na 18 wedstrijden allebei op het podium te staan."

Meer berichten