RTC de Molenrijders rijden vanaf komende zondag elke week weer een andere route door Brabant, Zeeland of Noord België.
RTC de Molenrijders rijden vanaf komende zondag elke week weer een andere route door Brabant, Zeeland of Noord België. (Foto: RTC de Molenrijders)

Gezelligheid staat bij RTC de Molenrijders hoog in het vaandel

  Sport

Voor de wielrenners van RTC de Molenrijders uit Wouw begint het wielerseizoen komende zondag als ze het jaar openen met de eerste gezamenlijke rit na de winter. Onder de noemer 'dauwtrappen' stappen ze vanaf 07.00 uur al op de fiets voor een eerste mooie tocht in de wijde omgeving.

Door Bert Pessink

RTC de Molenrijders bestaat al sinds 1972 en is vernoemd naar de bekende korenmolen in Wouw. Vaste uitvalsbasis is daar café zalen Donkenhof aan de Roosendaalsestraat. "Donkenhof is al jaren ons start en vertrekpunt voor onze tochten door Zeeland, Brabant en Noord-België. We fietsen in diverse groepen zoals de trimmers A en B. Die fietsen per tocht zo'n 80 a 90 kilometer met een snelheid van 34 of 30 kilometer per uur. De Recreanten A fietsen een route van 60 kilometer met een gemiddelde snelheid van 29 kilometer per uur. De recreanten B fietsen 's zondags 45 kilometer met een snelheid van 26 kilometer per uur," aldus voorzitter John de Jongh.

De vier groepen met mannen en vrouwen vertrekken op verschillende tijden. Die tijden zijn zo ingericht dat ze rond 11.30 uur allemaal terug zijn bij Donkenhof.

De Jongh: "We hebben qua routes, snelheid en afstand voor ieder dus wat wils en het is bij terugkomst altijd gezellig napraten bij Donkenhof. Gezelligheid staat bij ons hoog in het vaandel. Buiten de vereniging gaan groepen renners bijvoorbeeld ook met elkaar op fietsvakantie naar de bergen.

Onze groepen staan onder aanvoering van een wegkapiteins, dat zijn ervaren renners die een opleiding hebben gedaan bij de NTFU en die de route, de veiligheid en de snelheid van de groep in de gaten houden. Een wegkapitein hoeft trouwens niet aan de kop te fietsen. Bij ons komen er elke 10 kilometer twee andere renners op kop."

Het seizoen brengt voor De Molenrijders weer een groot aantal routes en speciale ritten. Na het dauwtrappen met achteraf een lekker ontbijt is er naast elke zondag ook met Koningsdag en met Hemelvaartsdag een tocht. 19 mei staat er een verrassingstocht op de verenigingskalender. Op 2 juni is de jaarlijkse tijdrit van tussen de 35 en 45 kilometer. Hier wint niet de snelste renner, maar diegene die het dichtst bij zijn of haar vooraf voorspelde tijd komt, zonder hulp van een klok of horloge natuurlijk.

De Jongh: "Op 13 augustus doen een aantal van onze ruim 130 leden mee met de befaamde Hel van de Pin in Wouwse Plantage. Om het wielrennen bij de kinderen daar uit te dragen betalen wij samen met onze sponsors Donkenhof en Van den Heuvel de inschrijfkosten van de jonge deelnemers als die in ons shirt rijden. Op 13 oktober besluiten we dan het wegseizoen met onze 'Snertrit'."

Wie ook eens gezellig en sportief wil meefietsen met De Molenrijders kan om sfeer te proeven de eerste drie keer gratis meerijden. Voorwaarde is wel dat men over een deugdelijke racefiets en conditie heeft.

Meer berichten