Bas Nieuwkoop (nummer 52) in volle actie tijdens de topcompetitie wedstrijd op het strand bij Ouddorp. Foto: Jordy Kreeft.
Bas Nieuwkoop (nummer 52) in volle actie tijdens de topcompetitie wedstrijd op het strand bij Ouddorp. Foto: Jordy Kreeft. (Foto: JKreeft)

Strandracer Bas Nieuwkoopoverwintert op het mulle strand

  Sport

Afgelopen weekend vond in Rockanje het Nederlands Kampioenschap strandrace plaats, een wedstrijd over 54 kilometer strand op een mountainbike met extra brede banden. Onder de deelnemers Bas Nieuwkoop (21) uit Roosendaal. Hij deed voor het eerst, en zeker niet onverdienstelijk, mee in het hele strandraceseizoen.

Door Bert Pessink

Als wegrenner moet je ook in de winter blijven trainen om in het voorjaar weer te kunnen vlammen, Bas Nieuwkoop koos ervoor om het winterseizoen op het strand door te brengen. "Een ploeggenoot bij mijn vorige club, Ronan van Zandbeek, deed al 5 jaar aan strandraces. Hij behoort zelfs bij de absolute top. Ronan vroeg mij afgelopen winter mee naar een strandrace als voorbereiding op het wegseizoen. Ik was daar zo enthousiast over dat ik vanaf eind augustus aan veel strandraces heb meegedaan," aldus Bas Nieuwkoop.

Strandracen is heel populair bij de deelnemers en publiek, elke zichzelf respecterende badplaats heeft er een. Voor het racen op het strand is wel speciaal materiaal nodig. Zo rijden de deelnemers op een mountainbike met vaste voorvork. De banden zijn super breed, zo'n 60 mm terwijl normale banden maar 30 mm zijn. Bovendien rijden de strandracers met maar heel weinig druk in die banden, 0,5 bar is al voldoende.

Nieuwkoop: "Het zand is natuurlijk de grootste tegenstander bij een strandrace, als het net eb is, dan is het zand lekker hard, maar dicht tegen de duinen is het weer mul. De start is vaak op zo'n stuk mul zand, dan is het zaak om er meteen bij te zijn. Ook bij het keerpunt op het strand of in het duin is het zaak om van voren te zitten. Ik ben goed in de lossere zandpassages waar techniek en vermogen bij elkaar komen samen met kracht en stuurvaardigheid. Een race van 54 kilometer duurt ongeveer twee uur, voor onderweg neem ik dan wat vloeibare voeding mee en drink twee bidons met sportdrank."

Bas Nieuwkoop was dit seizoen al winnaar in Hellevoetsluis en tweede in het Beach circuit in Ouddorp. Een zeventiende plaats bij het Europees Kampioenschap in Scheveningen geeft ook zijn klasse en mogelijkheden aan in dit wieleronderdeel. Professional Lars Boom uit de Roompot Ploeg won hier de Europese titel.

Het Nationale Kampioenschap van afgelopen weekend had Nieuwkoop graag in dienst van Van Zandbeek gereden, deze kreeg echter na 5 kilometer al pech. "Het NK bij de elite renners liep niet zoals ik gehoopt had, ik was 100 procent en niet de benodigde 120 procent. Ik ben in het zware zand veertiende en eerste van mijn ploeg geworden en dat was het maximaal haalbare vandaag."

Nieuwkoop maakt samen met de eerder genoemde Ronan van Zandbeek deel uit van het team Invicta Watches dat ook het komend wegseizoen samen gaat rijden. "Dit seizoen smaakte prima, nu op naar de criteriums deze wielerzomer. Volgende winter ga ik zeker weer knallen op het strand."

Meer berichten