Tim de Ruyter in volle concentratie achter de pooltafel tijdens de Eurotour in Leende. (eigen foto)
Tim de Ruyter in volle concentratie achter de pooltafel tijdens de Eurotour in Leende. (eigen foto) (Foto: Tim de Ruyter)

Tim de Ruyter: Ik ben trots op de titel Sportman van het Jaar'

  Sport

Afgelopen week werd Tim de Ruyter tijdens het Sportgala verkozen tot sportman van het jaar 2018, een bijzondere eer voor iemand die in een relatief kleine sport, poolen, al op jeugdige leeftijd aan de absolute top staat van de wereld. Tijdens het gala werd de prijs door broer Gino in ontvangst genomen, want Tim was een maand op trainingskamp in Ohio (VS). De Ruyter versloeg bij het sportgala bokser Cas van Peer en snowboarder Niek van der Velden.

Door Bert Pessink

Tim de Ruyter (22), inmiddels weer terug uit de VS, is vaak te vinden rond de pooltafel, niet alleen speelt hij in internationale toernooien en competities, maar hij geeft ook les in poolen aan wie het maar wil. "Ik ben met het poolen in aanraking gekomen toen ik 14 was en mijn broer Gino mij meenam naar het café Calypso aan de Burgerhoutsestraat en later naar De Distel. Ik vond het van begin af een geweldig spel en omdat ik heel leergierig ben heb ik me erin vastgebeten om beter te worden. Ik werd beter door veel poolbiljart te kijken, veel partijen te spelen en te analyseren. Ik heb in de loop van de tijd ook de juiste mensen om mij heen gehad, heb de nationale bond mee evenals mijn broer Gino die overal met mij naartoe gaat."

De nominatie voor sportman van het jaar had Tim te danken aan de gouden medaille die hij behaalde bij het nationaal kampioenschap Pool in de spelsoort 10-ball. "Voor mij is poolen heel divers, bij alles wat je doet kan er iets verrassends gebeuren, dat begint al bij de afstoot, die moet meteen goed zijn. Er zijn diverse spelsoorten, voor mij in 8-ball een van de leukste. Dit spel wordt gespeeld met 16 ballen, 1 witte speelbal en 15 genummerde ballen. De bedoeling van het spel is dat de ene speler de even ballen wegspeelt en de andere de oneven ballen. Diegene die de zwarte 8-bal wegspeelt in de pocket is de winnaar. Ik kan elke jongere in de Gemeente Roosendaal adviseren om ook te gaan poolen in plaats van het zich achter de spelcomputer verstoppen", aldus de oud student aan het Johan Cruyff College.

Tim, leider in de Pool Ranking Nederland speelt dit spel dus over de hele wereld. Tijdens het sportgala vertelde broer Gino al dat het niet zomaar een spelletje is wat je erbij kunt doen. Tim de Ruyter: "Nee, poolen gaat om inzicht, techniek, is mentaal zwaar, dus je moet een goede conditie hebben, zeker als je uren achtereen achter de tafel staat. Ik let veel op mijn voeding en ga als ik kan twee keer per week naar de sportschool. Ik ben heel blij dat ik met deze kleine sport toch de aandacht heb getrokken in Roosendaal en vind het fijn om de titel dit jaar, na een paar eerdere nominaties, te mogen uitdragen. Het is maar een selecte groep mensen uit de gemeente die zich sportman of sportvrouw van het jaar mag noemen en wie weet, misschien komt de titel in de toekomst nog eens van pas voor sponsoring."

Meer berichten