Cor Verbogt krijgt in De Raatskelder de ontbrekende stempel van Dennis Raats.
Cor Verbogt krijgt in De Raatskelder de ontbrekende stempel van Dennis Raats. (Foto: )

'Wij krijgen mensen in beweging'

  Sport

Ter gelegenheid van Roosendaal 750 jaar zijn er dit jaar door de VVV in samenwerking met het Wielerplatform Roosendaal een twintigtal fietsroutes uitgebracht die een totale lengte van 750 kilometer hebben rond Roosendaal. Wie bij al die routes een stempel heeft gehaald komt in aanmerking voor een herinnering. Cor Verbogt, voorzitter Roosendaal 750 jaar kreeg het eerste exemplaar afgelopen donderdag in De Raatskelder.

Door Bert Pessink

Phile Poppe van het Wielerplatform Roosendaal legde het mooi aan de aanwezigen uit. "Ter gelegenheid van 750 jaar Roosendaal leek het ons een leuk idee om een aantal routes uit te zetten met in totaal 750 kilometer fietsplezier voor iedereen." De routes moesten qua afstand voor iedereen te doen zijn. De gedachte was eenvoudiger dan de uitvoering. Het wielercomite zette op de computer grofweg een aantal routes uit. Daarna hebben de drie wielertourclubs uit Roosendaal de routes gefietst en hun bevindingen weer doorgegeven zodat de rijders van de route niet verkeerd reden. Poppe: "Toen we dit voorjaar de eerste 5000 routes bij de VVV uitreikten, stonden de mensen buiten in de rij. We moesten meteen een herdruk laten maken. Niet alleen fietsers namen ze mee, ook campings uit regio zagen het nut in van een mooie fietsroute."

Archivaris Joss Hopstaken maar ook bijvoorbeeld de Roosendaalse Commando's gaven historische informatie over de omgeving. Zo hadden de routes mooie namen als Commandoroute, Suikerroute, Smokkelroute, Turfroute en Vlietroute.

Cor Verbogt mocht door als rijder alle routes te fietsen en onderweg de stempels te halen het eerste aandenken in ontvangst nemen. Dennis Raats van De Raatskelder gaf met een elegante zwaai de laatste en ontbrekende stempel op de kaart van Verbogt. Het aandenken is een doos met als inhoud naast een standaard ook enkele smakelijke lokale producten. Verbogt was zeer content met het initiatief voor Rosendaal 750. "De routes vertellen heel veel over Roosendaal en omgeving. Je kunt er alle kanten mee op. De Polder in of de bosrijke omgeving van de Wouwse Plantage. Ik heb ze gefietst met mijn vrouw, maar ook met vrienden."

Inmiddels hebben ruim 200 personen alle routes gefietst en de stempels bemachtigd. Volle stempelkaarten kunnen tot 31 december worden ingewisseld bij de VVV Roosendaal op de Markt.

Poppe: "De routes blijven beschikbaar bij de VVV zodat we er over 5 jaar nog profijt van hebben. We hebben een mooie zomer achter de rug. Nu is het weer iets minder, maar als het straks weer voorjaar is, dan zijn ze mooi met de fiets of e-bike te rijden. Wij als wielerplatform zijn trots op het resultaat. We krijgen ook op deze manier mensen in beweging."

Meer berichten