Manuel de Backer (nummer 529) heeft zich in Amerika voorbereid op het EK Cross in de Beekse Bergen.
Manuel de Backer (nummer 529) heeft zich in Amerika voorbereid op het EK Cross in de Beekse Bergen. (Foto: Christopher Penney)

THOR atleet naar EK Cross in Tilburg

  Sport

Komende zondag om 11.35 uur start THOR-atleet Manuel de Backer in zijn race in het Europees Kampioenschap Cross Country in Park Beekse Bergen nabij Tilburg. De winnaar van de 10 kilometer van Roosendaal wil daar alles geven voor een goede plaatsering in zijn laatste jaar in de categorie onder 23 jaar.

Door Bert Pessink

Manuel de Backer (22) heeft zich anderhalve week geleden geplaatst voor het EK Cross in Tilburg. Doordat hij als student in Amerika nog een aantal examens moest doen, kon hij de dag voor het selectiemoment tijdens de Warandeloop pas uit Amerika invliegen. De Backer: "Het ging best goed, tijdens de Warandeloop had ik nog wel stijve spieren, maar kon toch goed meekomen op het zware parcours. Als vierde Nederlander in mijn categorie ben ik verzekerd van een plaats in het Nederlandse team. Ik ben er dus bij op 9 december."

De Backer won dit jaar voor het eerst de 10 kilometer tijdens de 35e Halve Marathon van Roosendaal. "Eerdere deelname zat er niet in omdat het nooit uitkwam met mijn seizoen in de atletiek. Ik had er wel veel van gehoord en ik was blij verrast met de ambiance. Vooral toen ik als winnaar de Oude Markt opdraaide maakte dat veel indruk. Ook de competitie met de andere lopers was prima."

Na de winst in Roosendaal keerde De Backer terug naar school in Amerika waar hij zijn studie combineert met topatletiek. "Ik loop daar met mijn school mee in de scholencompetitie. Vaak lopen we lekker snel op een gladde golfbaan zonder heuvels, maar dit najaar was dat zwaarder door veel regen en sneeuw. We reizen voor een wedstrijd vanuit Missouri naar Illinois of Indiana voor Amerikaanse begrippen maar kleine stukjes, zo'n 6 tot 8 uur per bus. De competitie is daar best zwaar. Bij de regionale kampioenschappen cross was ik dit jaar 41e en dat is best goed voor mijn doen."

Komend weekend start Manuel de Backer dus om 11.35 uur voor 6.300 meter met los zand, boomstammen en bospaden. "De laatste twee weken doe ik nog drie pittige trainingen, echter meer kwaliteit dan kwantiteit. Ik ben niet snel genoeg voor een medaille, maar ik hoop voor de teamscore een goede bijdrage te kunnen leveren in deze thuiswedstrijd. Ik weet dat er van ESAK uit Essen en THOR uit Roosendaal veel mensen naar de Beekse Bergen komen om mij langs het hele parcours aan te moedigen. Ik ga mijn uiterste best doen, want dichterbij komt het EK niet de komende jaren."

Na het EK gaat Manuel de Backer, die de nuttige crosstips van zijn dit jaar overleden trainer Jack Wouters nog steeds mist, zijn laatste schooljaar afmaken in Missouri waarna hij bijna zeker terugkomt naar Europa om daar verder te gaan in een combi van werk of studie samen met zijn passie topatletiek.

Meer berichten