Een beeld van de karate training van karate dojo Umo in de gymzaal van basisschool De Kameleon.
Een beeld van de karate training van karate dojo Umo in de gymzaal van basisschool De Kameleon. (Foto: Jan Knobel)

'Karate is goed voor het zelfvertrouwen'

  Sport

Wie in Roosendaal aan karate denkt zal waarschijnlijk uitkomen bij Karate-Dojo UMO van Jan Knobel. Jong sporten zat er bij Knobel niet in; na het behalen van de Mulo ging hij op zijn zeventiende levensjaar varen. Thuis op de bank zag hij een film uit de bekende karatereeks van Bruce Lee en hij was om. Inmiddels bestaat zijn Karate-Dojo 35 jaar.

Door Bert Pessink

Karate is een vechtkunst afkomstig uit Japan waarbij de nadruk vooral op het gebruik van stoot- trap- en afweertechniek ligt. De karate-carrière begon voor Knobel bij de sportschool van Felix Janssens. Janssens was meer van het judo, maar trok toch een leraar karate aan. Knobel: "Ik heb veel geleerd van deze leraar, toen hij stopte heb ik de lessen karate bij Felix Janssens overgenomen. Inmiddels hebben duizenden leerlingen in mijn eigen Umo-dojo les gekregen in Karate. De naam Umo is afgeleid van het Japanse woord 'veer', een Japanse leraar heeft dat jaren terug voor mij bedacht. Het heeft ook te maken mijn sterrenbeeld tweeling en jing en jang."

Karate is volgens Knobel een levenswijze. "De karatesport is eigenlijk het ontdekken van de lichamelijke vaardigheden. Het is het synchroon laten bewegen van armen en benen, dat is de ultieme uitdaging van de mens. Als je dat beheerst maak je meteen grote sprongen, dat geeft echt een boost."

Knobel geeft twee avonden per week training in de gymzaal van basisschool De Kameleon. "Ik geef les aan twee groepen, jeugd en aan ouderen. Momenteel heb ik zo'n 60 leerlingen. Een gedeelte van mijn kennis heb ik opgedaan in Japan. We trainen vooral de fijne motoriek en dan zowel links- als rechtshandig. Veel mensen zijn rechtshandig, wij leren onze karateka's om in beide handen even goed te zijn."

Ook bij het karate slaat het wifitijdperk toe en heeft de jeugd steeds meer oog voor de spelcomputer dan dat ze een echte sport beoefenen. Knobel: "Karate is vooral geschikt voor kinderen of ouderen die timide zijn of die bijvoorbeeld gepest worden. Het creëert zelfvertrouwen en zelfbewustzijn. Wifi is funest, het is voor de kinderen belangrijk om lekker te sporten in de Dojo of als het weer het toelaat buiten."

Knobel is zelf ook nog enorm bezig met het gezond houden van zijn lichaam. "Ik ben zelf verknocht aan het karate, heb mijn hele leven gesport en schop nog steeds huizenhoog. Dat voordeel heb ik tegenover mensen die minder aan sport gedaan hebben. Ik ben nu 68 jaar, maar wil graag 100 worden. Daarom ben ik elke dag ruim twee uur in het bos om daar te trainen. Verder fiets ik veel met mijn vrouw."

Wie ook eens mee wil trainen is van harte welkom op een van de trainingsavonden van Karate Do Umo. Knobel: Het is een fijne sport waarbij je je flink in het zweet kunt werken, af en toe geraakt worden hoort er natuurlijk bij, maar dat maakt je sterk en weerbaar."

Meer berichten