Dames 1 van Handbalvereniging Heerle speelt evenals de heren 1 in de Hoofdklasse.
Dames 1 van Handbalvereniging Heerle speelt evenals de heren 1 in de Hoofdklasse. (Foto: Handbalvereniging Heerle)

Handbal leeft in Heerle en Wouw

  Sport

Heerle is een kleine kern in de Gemeente Roosendaal, sportieve trots van het dorp is de handbalvereniging. Ooit afgesplitst als vrouwelijk protest tegen het mannelijke voetbal is het decennia later een bloeiende vereniging met naast handbal ook een tak badminton, tafeltennis en actief plus.

Door Bert Pessink

De geschiedenis van het handbal in Heerle begint in 1961 als de dames van zangkoor Irene meer sport willen. Er werd een handbalelftal geformeerd en de eerste wedstrijden vonden plaats tussen twee voetbalwedstrijden in. De lijnen van het veld werden aangegeven met zaagsel. Na twee jaar werd het elftal een zevental en na vijf jaar sloten ook de mannen zich aan. Tegenwoordig is handbalvereniging Heerle een ambitieuze en gezellige familieclub.

"Handbal leeft hier in Heerle en Wouw, zeker sinds de Nederlandse handbaldames het zo goed doen in de wereld. Onze vereniging is de laatste jaren met ruim 20 procent gegroeid", aldus Stéphan Kuijpers, secretaris van de vereniging. "Het snelle en attractieve spel spreekt de jeugd, maar zeker ook de ouderen enorm aan."

De vereniging bestaat momenteel uit 202 handballers en heeft in elke leeftijdscategorie minimaal één team. "We starten bij ons met de kabouters van vijf en zes jaar. Die leren we balvaardigheid en spelplezier. Vanaf de F-jes die zeven en acht jaar zijn komen daar ook wedstrijden bij. We spelen tegen clubs uit de regio zoals Rucphen, Oudenbosch, Etten Leur en Zevenbergen. Onze beide eerste teams spelen hoofdklasse, de dames 1 speelt in de regio Rotterdam, de mannen in de regio Limburg, de provincie waar het handbal echt heel populair is."

Zoals ook op televisie te zien is, is handbal een snel en spectaculair spel.

Kuijpers: "Handbal wordt zowel binnen als buiten gespeeld. Buiten spelen we een competitie in september en oktober op een asfaltveld, daarna gaan we de zaal in. Het is een heel dynamische contactsport en je moet tegen een stootje kunnen. Waar het bij voetbal nog al eens wachten is op een opleving in de wedstrijd, is er bij handbal elke minuut wel iets aan de hand. Het is een snel spel, je moet dito kunnen handelen, maar als team ook samen door één deur kunnen. In de toekomst zie ik een ontwikkeling naar nog dynamischer spelsoorten als het Beach handbal, waar de handbalbond nu mee begint."

Lees verder in De Gazet van Roosendaal van deze week.

Meer berichten