"Boogschieten helpt me door de moeilijke momenten heen te komen", aldus Annelies Homma (40) uit Roosendaal. Dit weekend doet ze mee aan de Invuctus Games in Sydney, Australië.
"Boogschieten helpt me door de moeilijke momenten heen te komen", aldus Annelies Homma (40) uit Roosendaal. Dit weekend doet ze mee aan de Invuctus Games in Sydney, Australië. (Foto: )

Annelies Homma: 'Boogschieten helpt me leren stil te staan'

  Sport

Ook dit jaar doen er weer Nederlandse veteranen mee aan de Invictus Games. Tijdens deze games strijden 500 militairen uit 18 landen in wedstrijdverband om de hoogste plaats in 11 onderdelen.

Alle militairen die deelnemen raakten in hun diensttijd psychisch of lichamelijk gewond. Annelies Homma (40) uit Roosendaal is een van de 24 Nederlandse veteranen die dit jaar met het Nederlandse team mee doet aan de Invictus Games in Sydney.

Annelies Homma heeft jarenlang bij Defensie gewerkt, hier ligt haar hart, ziel en passie. Zij maakte meer dan twintig raketaanvallen en beschietingen op haar kamp mee. Na haar uitzending in 2008 naar Afghanistan keerde zij terug met PTSS. Momenteel is ze nog niet aan het werk maar zal ze binnenkort starten met re-integreren. Ook is ze straks weer actief binnen de gemeentepolitiek, als burgerraadslid voor D66 Roosendaal.

Homma heeft een aan leven gekoppelde relatie met sport. Hardlopen is voor haar na Afghanistan 2008 een overlevingsstrategie geworden. Stilstaan is doodgaan, want dan raakt die raket je: fysiek en mentaal, dus ze moest in beweging blijven (ook fysiek en mentaal). Nog steeds is hardlopen voor haar erg belangrijk en gebruikt ze dat ook om te vluchten voor haar emoties. Maar, op de aankomende Invictus Games gaat zij stil staan.

"Boogschieten om leren stil te staan, en te leren, ervaren, dat (in de sport) iedere pijl een nieuwe pijl is, zoals (in het leven) ieder moment een nieuw moment is, en los staat van de vorige. Het zo zien en ervaren, helpt me door de moeilijke momenten heen te komen", aldus Homma.

De Invictus Games zijn van 20 tot 27 oktober in Sydney (Australië), in 2020 komen deze games naar Nederland.

Meer berichten