Foto: Aad Meijer

Roosendaler wandelt 60 kilometer tijdens 11strandentocht

  Sport

Komende zaterdag is de tweede editie van de 11strandentocht, volgens organisator de Hartstichting het zusje van de Elfstedentocht. Hier geen schaatsen in Friesland, maar 'klunen' over de mooiste Nederlandse stranden. Er zijn verschillende afstanden die hardlopend of wandelend kunnen worden afgelegd, van 11 kilometer tot 60 kilometer. Hein Manné uit Roosendaal, gepensioneerd fotograaf en gepassioneerd lange afstandswandelaar, gaat voor de 60 kilometer.

Door Bert Pessink

16 jaar geleden begon Hein Manné uit Roosendaal met het wandelen van lange afstanden. Hij heeft dus al de nodige ervaring met kilometers en weersomstandigheden. In het kader van de viering van Roosendaal 750 jaar zijn er 20 fietsroutes uitgezet rondom Roosendaal, die, als je alle lussen loopt, een roos vormen. Manné besloot ze allemaal te doen, niet per fiets maar te voet. Afgelopen zondag, op de dag van de finale van de viering van Roosendaal 750 jaar liep hij de laatste tocht.

Manne: "Het zijn bij elkaar 20 fietsroutes met namen als de Vliet-route, de turfroute, de commando-route en de Smokkelroute van gemiddeld 38 kilometer lengte. Ze zijn schitterend op de fiets, maar te voet nog veel mooier. Ik heb er echt van genoten. Mijn favoriete jaargetijde om te wandelen is trouwens nu, in de herfst, dan is de natuur prachtig en de temperatuur nog goed."

Komende zaterdag staat Manné al vroeg in Bloemendaal aan de start van de 11strandentocht, verzorgd door de Hartstichting, om te beginnen aan een wandeling van 60 kilometer over de stranden richting de finish in Hoek van Holland. Onderweg zijn er net als bij de Elfstedentocht stempelposten in bekende plaatsen als Zandvoort, Katwijk, Wassenaar en Hoek van Holland.

"Het is een prachtige uitdaging, die 11strandentocht Ik kijk er naar uit maar ben wel benieuwd hoe het zal gaan. De kilometers zitten in de benen, dat zit wel goed. Ik heb echter geen ervaring hoe het is om alleen maar over het strand te lopen. Met mijn deelname probeer ik in elk geval wat geld bij te dragen voor het goede doel; onderzoek naar signaalstofjes in het bloed om hartinfarcten te voorkomen."

In Roosendaal loopt Manné bij THOR en heeft hij een Facebookpagina onder de naam 'Wandelstokken Roosendaal'. "Op het strand zal ik één wandelstok meenemen, ik loop dan de andere wandelaars minder in de weg dan met twee."

Afgelopen jaar liepen 1.111 wandelaars en hardlopers mee in de heroïsche eerste 11strandentocht. Het is mogelijk om alleen te lopen of samen in een team. De startplaatsen voor de kortere afstanden zijn Bloemendaal, Noordwijk en Scheveningen. Vandaar is het mogelijk om 20 kilometer te lopen of te wandelen. De finish ligt op het strand van Hoek van Holland. De afstanden en starttijden zijn te vinden op de website.

Meer berichten