De leden van het Fytaal Cancer Support Team hebben er veel trainingsuren op zitten, zoals hier aan de Zeeuwse kust.
De leden van het Fytaal Cancer Support Team hebben er veel trainingsuren op zitten, zoals hier aan de Zeeuwse kust. (Foto: Annemarie Hendriks)

'Samen gaan we de strijd aan'

  Sport

Komende vrijdag, wanneer de zon net opkomt, gaan honderden regionale sporters de uitdaging met de Mont Ventoux weer aan tijdens Colsensation, georganiseerd door Team Doelbewust. De beklimming heeft als doel geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker. Voor de tweede keer gaat het Fytaal Cancer Support Team ook die uitdaging aan. Met een team van 40 (ex)kankerpatiënten, dierbaren en begeleiders gaan ze te voet de Mont Ventoux op.

Door Bert Pessink

Afgelopen jaar bereikte oncologie-fysiotherapeut Annemarie Hendriks van Fytaal Roosendaal de wens van een patiënt om te helpen in de voorbereiding om de Mont Ventoux te beklimmen. "We zijn daar toen mee aan de slag gegaan en zijn uiteindelijk met een team van 18 naar Colsensation gegaan. Dat maakte zoveel indruk en daar werd zoveel over gesproken, dat we besloten om dit jaar weer mee te doen", aldus Hendriks.

"Vanaf april hebben we elke maandag en donderdag zo'n 10 kilometer gelopen met de deelnemers. Soms liepen we ook een grotere tocht, zoals de vrij recente tocht van Oost- naar Westkapelle en weer terug. Langzaam werden de wandelkilometers opgevoerd." De groep is nu klaar voor de beroemde klim van ruim 21 kilometer met een gemiddelde stijging van 10 procent.

"Met de collega's in ons Cancer Support Center in Roosendaal werken we nauw met elkaar samen om het leven van (voormalige) kankerpatiënten weer een stuk prettiger te maken. De deelname aan tocht van afgelopen jaar noemde een van de deelnemers zelfs 'het mooiste wat ik de afgelopen jaren heb gedaan'."

Het Fytaal Cancer Support Team gaat in groepjes de berg op wandelen, maar het is de bedoeling dat ze als grote groep gaan finishen. Onder het motto 'samen zijn we sterk, samen gaan we de strijd aan', delen ze lief en leed en zijn ze inmiddels een hele close groep geworden. Als een lid van het team het moeilijk heeft, dan sleept de rest hem of haar er doorheen. Het halen van de top zal ongetwijfeld een hele ontlading opleveren op ruim 1900 meter hoogte.

Ook dit jaar zamelt het team geld in voor onderzoek naar de ziekte kanker. Vlak voor Colsensation hebben ze al Euro 32.000 ingezameld, maar het einddoel is 40.000 euro. Hendriks: "Ik denk dat het schitterend is dat Colsensation er is en dat een gedeelte van het geld in de regio terecht komt, we gaan met zes begeleiders mee: wandelcoaches, twee fysiotherapeuten en een diëtiste. Daarnaast is er een medisch team van Colsensation aanwezig. Wij staan ervoor dat ook als je ziek bent, je moet blijven bewegen. Onze deelname aan Colsensation is hiervan een mooi voorbeeld. De groep heeft er heel lang voor getraind, als het niet lukt is het ook niet erg want de overwinning voor de deelnemers zit in het voortraject."

Meer berichten