Jeu de Boules is een spel van gezelligheid, maar ook van tactiek, concentratie en balvaardigheid. Foto: Cees Elsten.
Jeu de Boules is een spel van gezelligheid, maar ook van tactiek, concentratie en balvaardigheid. Foto: Cees Elsten. (Foto: Cees Elsten)

Roosenboule op het Tongerloplein: 'We spreken van het ideale bedrijfsuitje'

  Sport

Komende vrijdag en zaterdag is het Tongerloplein weer voorzien van een dun laagje split, de perfecte ondergrond voor een de RoosenBoule. Vrijdag is het bedrijventoernooi en zaterdag is de TongerloBoule met daarin verweven het Open Roosendaals kampioenschap Tireer. Dat laatste is een soort precisiewerpen.

Door Bert Pessink

Jeu de Boules, het spel met de ijzeren ballen komt van oorsprong bij de oude Grieken vandaan die het gebruikten als krachtsport. De Romeinen brachten het naar Frankrijk waar het meer een precisie sport werd. De stichting Roosenboule organiseert dit jaar alweer voor de vijftiende keer van een boules tournooi. "We zijn met vier mensen en organiseren dit al sinds 1993. Eerst op de Kade met de Kadeboule, daarna op de Nieuwe Markt en nu alweer een paar jaar op het volgens ons mooiste plein van Roosendaal, het Tongerloplein", aldus organisator Cees Elsten die zelf ook graag een balletje gooit dit weekend.

Op vrijdag is er de bedrijvenavond waar ruim 50 teams van 3 spelers met elkaar een sportieve avond hebben. Elsten: "We spreken vaak van het ideale bedrijfsuitje, deelnemers komen niet alleen voor het spel, maar ook voor een praatje, een hapje en een stukje muziek. Zaterdag komen dan 36 teams van 3 spelers in de baan. Vroeger hadden we hier een toernooi met diverse landelijke toppers, nu is het gemoedelijker." De teams komen voornamelijk uit Roosendaal, maar ook uit Bergen op Zoom, Rotterdam en Eindhoven. "Wij moeten het hebben van de mond-tot-mondreclame en dat werkt nog steeds prima."

Normaal is een spel afgelopen als een team 13 punten heeft gesprokkeld in een partij. Een partij met de ijzeren ballen en het houten balletje op zaterdag gaat echter op tijd en duurt 45 minuten en tussen de verschillende partijen spelen de deelnemers in het open Roosendaals tireerkamioenschap. Elsten: "Bij het boulen hebben we twee rollen. De ene speler probeert de ijzeren bal zo dicht mogelijk bij het houten balletje te gooien, dat is de pointeur. In nood kan de tweede speler, de tireur, proberen de ijzeren bal weg te ketsen. Bij het tireerkampioenschap moeten spelers de ijzeren bal van 73 millimeter raken in een ring. Om dat moeilijker te maken gebeurt dat van verschillende afstanden van tussen de 6,5 en 9,5 meter. Elke deelnemer krijgt 10 pogingen en er zijn per beurt 5 punten te winnen als de te raken boule correct wordt geraakt en de schietboule binnen de doelcircel blijft liggen.

Bij de RoosenBoule staat gezelligheid voorop. "Het is een hele laagdrempelige sport, iedereen kan het proberen. Het spel is echter ook heel tactisch", legt Elsten uit. "Naast tactiek spelen concentratie en balvaardigheid een grote rol. Diegene die dat het beste kan, die wint vaak."

Meer berichten