Oud-wielerprof Jean-Pierre Verstraten uit Roosendaal vooraan in de tweede derny race. Foto: Bert Pessink.
Oud-wielerprof Jean-Pierre Verstraten uit Roosendaal vooraan in de tweede derny race. Foto: Bert Pessink. (Foto: Bert Pessink)

Geslaagde Volksronde op de Kade

  Sport

Afgelopen zaterdag werd op en rond de Kade de 42e Volksronde gehouden. Onder schitterende weersomstandigheden met veel zon genoten renners en publiek van de Roosendaalse wielertraditie met een sportief en sociaal karakter. Arwin van Pelt werd hier kampioen van Roosendaal.

Door Bert Pessink

Nadat de eerste koers van de dag, een discipline voor renners met een verstandelijke beperking, gewonnen werd door Nederlands kampioen Joannathan Duinkerke en Ruud Goorden de open klasse op zijn naam schreef, waren het de oud-beroepsrenners die hun opwachting maakten. Een voor een werden de wielerhelden van weleer voorgesteld aan het publiek door speaker Laurens van de Klundert.

De organisatie had flink haar best gedaan om een aantrekkelijk veld achter de derny's te krijgen. Kleppers als Johan Museeuw, Erik Breukink, Gert Jacobs, Richard Groenendaal, Koos Moerenhout, Gerrit Solleveld, Kenny van Hummel en thuisrijder Jean Pierre Verstraeten namen het in diverse wedstrijden tegen elkaar op achter de 80 cc kleine motoren.

De op het laatste moment aan het deelnemersveld toegevoegde Maarten Tjallingii, drager van de bergtrui in de Giro d 'Italia, werd door een Roosendaals taxibedrijf zelfs vanaf zijn vakantieadres in Heemskerk naar Roosendaal gebracht. Kampioen Museeuw, die door zijn vele overwinningen in de Ronde van Vlaanderen en Parijs Roubaix de bijnaam heeft "de Leeuw van Vlaanderen" was in al zijn zenuwen in België zijn wielersokken vergeten. Dat hinderde hem er echter niet om samen met Gert Jacobs, bekend van Tour du Jour, aanvallend te koersen.

Gadegeslagen en aangemoedigd door duizenden liefhebbers, al dan niet met een glas drinken in de hand, reden zij hun rondjes. Aan het eind van de avond waren het echter Erik Breukink, in 1990 derde in de Tour de France, en thuisrijder Jean Pierre Verstraeten die op de hoogste trede van het podium mochten plaatsnemen.

Onder het toeziend oog van Jan Nijssen werd Arwin van Pelt de nieuwe Roosendaalse Kampioen wielrennen, hij ontving de Jan Nijssen wisselbokaal. De winnaar van de Open Klasse werd Ruud Goorden, en de winnaar ID Cycling Joannathan Duinkerke. Ronald van Broekhoven kwam als winnaar uit de bus bij de Hold Your Horses.

Zondag was er geen fietsen, maar wel heel veel te feesten. Roosendalers in hun beste kloffie op een bomvol Kadeplein bij het inmiddels traditionele Warmdraaien 'De Draai draait 90's'. En maandag de Draai en dinsdag de Hel van de Pin. De wielerzomer van Roosendaal is weer een groot spektakel.

Meer berichten