Het raceteam van Kart Centre Roosendaal (KCR) met winnaar Ian Verschoor (rechts gehurkt). Foto: Bas Kaligis.
Het raceteam van Kart Centre Roosendaal (KCR) met winnaar Ian Verschoor (rechts gehurkt). Foto: Bas Kaligis. (Foto: Bas Kaligis)

Ian Verschoor behaalt perfecte score

  Sport

Hij had al vijf maanden niet meer in de kart geracet, maar het bleek Ian Verschoor niet te deren. Tijdens de eerste ronde van het GK4-kampioenschap pakte de zestienjarige rijder uit Roosendaal de poleposition, won hij alle drie de races in de X30 Junioren-klasse en won daarmee het dagklassement.

"Ik had dit echt niet verwacht", glunderde Ian op de piste in Zuid-België. "Ik had sinds 6 november niet meer gereden. Ik had geen tijd en mijn monteur was ook druk. Ik had vorig weekend één dag getraind, dus mijn voorbereiding was niet super. Bovendien zijn er veel nieuwe jongens overgestapt naar de Junioren. Ik wist van tevoren niet hoe goed ze zouden zijn."

Deze keer in ieder geval niet goed genoeg om Ian te kloppen, zo bewees hij met zijn drie manchezeges. Zijn ambitie voor 2018 is helder: "Het kampioenschap winnen zou wel erg leuk zijn." De snelle Brabander is er ervaren genoeg voor, weet hij. Hij begon zondag aan zijn vierde seizoen bij de Junioren. De afgelopen drie jaren werd hij respectievelijk zevende, derde en vijfde in de eindstand van het kampioenschap. Maar afgelopen weekeinde ontpopte hij zich nadrukkelijk als titelkandidaat. "Mijn ervaring heeft me vandaag aan de overwinning geholpen, denk ik."

Elke race was hij de sterkste, al was het in race twee en drie wel nipt. In race één ging het gemakkelijk. Toen was Ian er na de eerste bocht vandoor om uiteindelijk met vier seconden voorsprong voorbij de finishvlag te denderen. "Maar in race twee heb ik veel duels uitgevochten, moest ik veel verdedigen. Ik ben uiteindelijk met vier duizendsten van een seconde voorsprong op de nummer twee over de finish gekomen." En ook in race drie was het heel close.

Die vernuftigheid heeft hij niet alleen aan zijn talent te danken. Volgens zijn vader Jan is Ian een rijder die nooit opgeeft, hij is een 'bijter'. "Als hij iets wil dan moet en zal het gebeuren", zegt Verschoor senior. "En hij luistert goed naar kritiek." De basis leerde Ian bij Kart Centre Roosendaal (KCR), waarvan zijn vader de mede-eigenaar is. Hij heeft de sport dus met de paplepel ingegoten gekregen. De compagnon van zijn vader, Ton van der Hof, was trots op de resultaten van Ian in Mariembourg. "Met zo'n resultaat als dat van vandaag zie je dat de opleiding van KCR zijn vruchten afwerpt. Sowieso ging het hele team goed met onze andere rijders Nick Ho, Wouter Poleij en Axel van den Berg en Stijn van der Hof."

De volgende ronde van het GK4-kampioenschap wordt gehouden op Circuit Pottendijk in Emmen, een baan die Ian goed kent. Hij hoopt daar zijn dominantie in de titelstrijd een passend vervolg te geven. "Het zou echt super zijn als ik daar ook drie keer kan winnen!"

Meer berichten