Het voetbalelftal van RSC Alliance in 1931
Het voetbalelftal van RSC Alliance in 1931 (Foto: RSC Alliance)

'Rood en zwart, de mooiste kleuren'

  Sport

Op 9 april 1918 werd de Roosendaalse Sport Club Alliance opgericht als omnisportvereniging. Afgelopen weekend vond de viering plaats van het 100-jarig bestaan van een vereniging met een geweldige sporthistorie. Met een receptie een feestavond op sportpark Kortendijk zetten ruim 600 clubmensen met een rood-zwart hart de eerste stap naar de komende 100 jaar.

Door Bert Pessink

"Het begin van de receptie om 19.18 uur was eigenlijk een afsluiting van 100 jaar RSC Alliance en het begin van de feestavond om 20.18 uur is het begin van de komende jaren", aldus Floyd Aanen, pr-man en bestuurslid. "Alliance is in 1918 begonnen als omnisportvereniging. We deden aan atletiek en hieruit is later THOR ontstaan. We hadden een korfbaltak, daaruit is later Keep Fit 70 ontstaan. Daarnaast was er bijvoorbeeld ook een toneelvereniging met 150 leden - we hadden het allemaal. De sporten speelden zich in het begin af op een akker net buiten Roosendaal, met een varkensschuur als omkleedruimte. De 'kantine' van toen was bij hotel Keizershof aan de Molenstraat."

RSC Alliance was een club van ondernemers van Roosendaal, want sporten was in de beginjaren niet voor iedereen weggelegd. Alleen de rijken konden zich sport permitteren. Met hoed en leren tas ging men op bezoek bij de tegenstanders. De voetballers speelden in 1954 in de eerste klasse, de hoogste klasse van Nederland. Toen werd zelfs de beste club van Nederland Xerxes Rotterdam met de legendarische Coen Moulijn met 0-3 verslagen, een hoogtepunt. Alliance werd dan ook door de KNVB gevraagd om betaald voetbal te spelen. Omdat dat echter net de financiële draagkracht van de club te boven ging, kreeg RBC die eer.

Lees verder in De Gazet van Roosendaal van deze week.

Meer berichten