Logo gazetroosendaal.nl


"Darts is een sport die iedereen kan leren, het rekenen wat erbij hoort is bij mij inmiddels al een automatisme, veel potjes spelen doet de rest", aldus de voorzitter. Foto: Linda Gulden.
"Darts is een sport die iedereen kan leren, het rekenen wat erbij hoort is bij mij inmiddels al een automatisme, veel potjes spelen doet de rest", aldus de voorzitter. Foto: Linda Gulden. (Foto: Linda Gulden)

Dartteams op zoek naar Bull's Eye

  Sport

Raymond van Barneveld, Michael van Gerwen, Jelle Klaasen en Phil Taylor zijn de grote namen in het darts. Zij gooien met de pijlen ongelooflijke resultaten in grote toernooien. In de regio West-Brabant regelt de Roosendaalse Darts federatie de dartscompetitie. Wekelijks strijden ruim 950 mannen en vrouwen verdeeld over 135 teams in de hele regio om de hoogste score.

Door Bert Pessink

De Roosendaalse Darts Federatie, opgericht in 1994, is een dartbond voor jong en oud. Ieder jaar organiseren ze een competitie, een bekertoernooi en diverse andere evenementen. Voorzitter Linda Gulden: "Onze competitie beslaat een grote regio en gaat van Stavenisse tot St. Willibrord en van Putte tot Willemstad. We hebben vanaf september tot mei 135 teams in verschillende competities, van de ere- tot de derde divisie." Elk team speelt in de competitie met twaalf tot veertien andere teams één keer thuis en één keer uit, meestal op donderdag of vrijdagavond. Het team dat de competitie wint promoveert en het team dat als laatste eindigt aan het eind van de competitie degradeert. "We spelen allemaal door elkaar heen, jeugd, senioren, dames en heren. Het kan zo maar zijn dat een herenteam een damesteam treft in de competitie."

Er wordt veelal gespeeld in cafés en zalencentra zoals in Roosendaal La Carambole en De Distel, in De Lanteern in St. Willibrord of zaal Koch in Kruisland. De teams, met vaak bijzondere namen als Dubbel trubbel, Arrows, Lets Play en Nie te Pijle, spelen tegen elkaar in diverse onderdelen. Er wordt begonnen met een teamgame, daarna vier single partijen gevolgd door vier koppelpartijen en daarna weer een afsluitende teamgame. Uiteindelijk doel is het om van 501 punten met zo min mogelijk pijlen op 0 uit te komen. De grip, het richten, mentale sterkte, ademhaling en een goede uitgooi zijn de geheimen.

"Darts is een populaire sport. Vaak zie je dat spelers tijdens cafébezoek in aanraking komen met darts. Zo komen in onze competitie heel veel vriendenteams uit. Michael van Gerwen is momenteel de populairste dartsspeler, maar toen in 1997 Raymond van Barneveld wereldkampioen werd moesten we even slikken. Onze bond groeide dankzij 'Barney' in no time van 400 naar 900 leden. Darts is een sport die iedereen kan leren, het rekenen wat erbij hoort is bij mij inmiddels al een automatisme, veel potjes spelen doet de rest. Het niveau in onze eredivisie is heel hoog, er speelt heel wat talent. Met 135 teams en 950 leden zijn we heel tevreden, maar er kunnen altijd teams bij", aldus de voorzitter. Meer info op www.rdfdarts.nl.

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox