Logo gazetroosendaal.nl


Tim De Ruyter is meervoudig jeugdkampioen bij snooker en pool. Hij heeft ook al twee keer brons gewonnen bij het 'grote' NK Pool. Foto: Stefan Osnabrug.
Tim De Ruyter is meervoudig jeugdkampioen bij snooker en pool. Hij heeft ook al twee keer brons gewonnen bij het 'grote' NK Pool. Foto: Stefan Osnabrug. (Foto: Stefan Osnabrug)

Tim de Ruyter winnaar NK Pool 2017

  Sport

Het koningsnummer bij het NK Pool 2017, het 9-ball event, is gewonnen door Tim De Ruyter. De pas 21-jarige speler uit Roosendaal won in de finale van Tim Jonkman: "Ik ga niet spelen, ik ga winnen."

Tim De Ruyter is meervoudig jeugdkampioen bij snooker en pool. De Roosendaalse poolbiljarter wilde het goud in het 9-ball, het koningsnummer van de nationale titelstrijd. De meervoudig jeugdkampioen bij snooker en pool wilde als 21-jarige wel eens een keer oogsten, na tweemaal brons bij het 'grote' NK pool. "Telkens nét niet, ik ben daar klaar mee." Op weg naar de finale won Tim De Ruyter in de finaleronde achtereenvolgend van Quinten Pongers (8-6), Ivo Aarts (8-6), nog een keer Quinten Pongers (9-5) en Ivo Aarts (9-7). In de finale won hij met 9-4 van Tim Jonkman. Dit betekende dus zilver voor Tim Jonkman en goud voor Tim De Ruyter. Het brons ging naar Ivo Aarts en Ivar Saris.

De nationale titel is een mijlpaal in zijn carrière. Tegelijkertijd is het niet meer dan een tussenstap. ,,Ik probeer een bestaan op te bouwen als professioneel poolspeler." De Ruyter heeft als topsporter een NOC*NSF status en zit in de afrondende fase van zijn opleiding aan het Johan Cruyff College in zijn woonplaats. De helft van dit kalenderjaar verbleef de Roosendaler echter in de Verenigde Staten, om aan zijn toekomst te werken. "Ik investeer veel in mezelf."

Het publiek in Thurston, Rotterdam, waar alle disciplines van het NK Pool 2017 worden gespeeld, kon dit weekend genieten van prachtig spel in een uiterst positieve sfeer. Op zondag vond, naast het genoemde NK 9-ball, ook het NK 9-ball dames plaats. Hier pakte Tamara Peeters-Rademakers overtuigend de titel. Ze won in de halve finale zeer duidelijk met 6-0 van Maaike Dent en daarna in de finale met dezelfde cijfers van Janice van Gastel. Zilver dus voor Janice van Gastel; het bons ging naar Maaike Dent en Anna Huang.

Twee weken eerder bij het 10-ball waren het nog Marc Bijsterbosch en Micha Beuriot die er met de titels vandoor gingen. Een indicatie dat de top in het Nederlandse poolbiljarten nog altijd zeer breed is, en dat deze top voor een belangrijk deel wordt gevormd door jonge spelers die nog volop in ontwikkeling zijn. De klassementen zijn in meer detail te vinden op www.nkpool.nl/KlassementNKPool2017. De vierde en laatste NK-discipline, 8-ball, start over drie weken. Inschrijven kan via www.nkpool.nl.

De Ruyter wil zich later deze maand plaatsen voor het EK en kiest in januari weer voor Amerika, om daarna terug te keren voor de Europese Tour. Hij legt de lat hoog. "Een finale in een Europees toernooi, dat is waar ik voor werk."

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox