Hoogheid Prins Ruben 1 (midden), Nar Malou (rechts) en Sjampetter Rinus (links) maken tijd om te vertellen waar carnaval in Tullepetaonestad echt om draait. FOTO'S: Leo de Jaeger
Hoogheid Prins Ruben 1 (midden), Nar Malou (rechts) en Sjampetter Rinus (links) maken tijd om te vertellen waar carnaval in Tullepetaonestad echt om draait. FOTO'S: Leo de Jaeger

'Carnaval draait om verbondenheid'

  Cultuur

(door Michel Musters) Hoewel ze druk in de weer zijn met voorbereidingen en repeteren, maakten Hoogheid Prins Ruben 1, Nar Malou en Sjampetter Rinus tijd voor De Gazet om vooruit te blikken naar later deze maand en te vertellen waar carnaval in Tullepetaonestad echt om draait. Je ziet aan alles dat de Prins, Nar en Sjampetter een goed geolied team vormen. Het drietal heeft samen opgeteld 9 jaar ervaring in het bekleden van de meest vereerde functies gedurende carnaval. Vooral het eerste jaar in hun rol staat elk van hen het meeste bij. "Alles in het eerste jaar is nieuw, groots, overweldigend", reflecteert Ruben.

ROOSENDAAL - "Tijdens de optocht bijvoorbeeld, en dan met name het deel door de Molenstraat", vervolgt Malou. "Als je dan op de Priensewaoge staat en je ziet al die mensen springen. Overal waar je kijkt, alleen maar Tullepetaone, geen stukje trottoir is er meer te zien."

Bekende kost

Inmiddels is het bekende kost voor de drie, maar dat maakt het niet minder uitdagend. "We beginnen vanaf oktober al met elke maandagavond repeteren voor de Kiendermiddag", legt Ruben uit. "We leren onze teksten, lezen het script van zeventien pagina's. En dat natuurlijk zien te combineren met onze dagelijkse bezigheden. Malou heeft haar eigen dans- en musicalschool, Rinus werkt op het Gertrudiscollege en ik ben zelfstandig grafisch ontwerper. Rondom carnaval moeten andere zaken dan even op een laag pitje en dan kun je de steun van familie en vrienden goed gebruiken." Voor Prins Ruben ligt er een extra uitdaging in het verschiet: sinds vorige zomer is hij trotse vader van zoon Joes. Hij ziet het zelf eerder als een erg mooie toevoeging aan het festijn: "We nemen hem overal mee naartoe waar hij bij mag zijn."

Kinderen en carnaval

Want kinderen en carnaval, dat is een combinatie die niet onderschat mag worden, zo zijn de drie het met elkaar eens. Ruben: "De jeugd heeft de toekomst." Alsof het afgesproken is wijzen beide heren naar Malou, en niet alleen omdat de Nar de traditionele kindervriend(in) is. "Carnaval is een familiefeest en sinds ik Nar ben is mijn mening daarin alleen maar bevestigd", vertelt ze. Er worden dan ook de nodige activiteiten voor de kleinsten gehouden, waaronder de terugkeer van het vorig jaar zo succesvolle In den Paplepel voor de allerkleinste prallen en brakken van 0 tot 4 jaar, en de eerste editie van Muziekkiestespektaokel, waarbij kinderen tussen de 7 en 12 jaar op de Leutmart instrumenten leren spelen met Tullepetaonse zeulbandjes. Malou: "Als je het feestje in deze sfeer wilt voortzetten, dan moet je de jeugd leren hoe je carnavalt."

Gastvrij

Maar niet alleen jeugd moet meegenomen worden in het feest, iedereen moet zich welkom voelen, en daar ligt volgens het drietal dan ook de essentie van carnaval in Tullepetaonestad. Sjampetter Rinus: "Roosendaal is zo gastvrij. Ik heb ook wel eens in andere steden carnaval gevierd, dat is vaak toch geslotener voor buitenstaanders." De Sjampetter haalt een jaarlijkse traditie op. "De week voor carnaval gaan we samen met RAC op pad langs het ziekenhuis en de verzorgingshuizen. Het feest naar mensen brengen die zelf niet in staat zijn om er aan mee te doen, ze een middag plezier bezorgen." Hij raakt zichtbaar geëmotioneerd en laat het kippenvel op zijn armen zien. "Daar kunnen wij ook zoveel warmte en kracht uit halen en daar draait carnaval om. Even zorgeloos zijn en alle ellende aan de kant." Nar Malou beaamt: "Roosendaal is een unieke plaats, met een eigen taaltje, liedjes en veel actieve zeulbandjes. Mensen die wegtrekken uit Roosendaal komen bijna allemaal weer terug om carnaval te vieren, het is een soort reünie." Prins Ruben concludeert gevat: "De verbondenheid is heel groot. Tullepetaone kunnen uitwaaien tot waar ze maar willen, maar ze komen altijd weer terug."

Kinder cd

Dankzij het succes van In den Paplepel wordt er op 19 februari een gelijknamige kinder cd uitgebracht. Hierop staan bekende Roosendaalse liedjes toegespitst op kinderen en ligt in alle feestwinkels in Roosendaal waar producten van Stichting Carnaval te koop zijn.

Meer berichten