Deze reeks schilderijen heeft Gaillard vanuit haar gevoel tijdens deze heftige tijd gemaakt. Bekijk de expositie tot en met 31 januari.
Deze reeks schilderijen heeft Gaillard vanuit haar gevoel tijdens deze heftige tijd gemaakt. Bekijk de expositie tot en met 31 januari. (Foto: Sarike Gaillard)

Gratis toegankelijke expositie over het taboe rond depressies

  Cultuur

Zaterdag 12 januari om 15.00 uur opende in de bibliotheek van Roosendaal de eerste expositie van Sarike Gaillard: 'Van dissociaties naar depressie'. Het bijzondere aan haar expositie is dat zijalle werken gemaakt heeft vanuit haar frustraties en gevoelens tijdens een zware depressie die haar vorig jaar na de geboorte van haar zoon is overvallen. Met deze expositie wil Gaillard het taboe rond dit onderwerp weghalen door haar verhaal te verspreiden.

Nadat haar zoon Amic vorig jaar geboren was, raakte Gaillard langzaam in een zware depressie. Dit had alles te maken met haar verleden. Sinds haar dertiende had ze een dissociatieve stoornis ontwikkeld. "Dit resulteerde in heftige paniekaanvallen waarbij niemand contact met mij kreeg, ook buiten deze aanvallen was ik vaak 'afwezig'. De echte wereld was te heftig geworden voor mij en ik leefde in mijn eigen 'droomwereld', totdat ik de realiteit niet meer goed kon scheiden van mijn droomwereld en ze in elkaar begonnen over te lopen", vertelt Sarike Gaillard in haar openingswoord.

Gaillard heeft zich hierdoor nooit 'normaal' gevoeld en dit wilde zij koste wat kost niet doorgeven aan haar zoon. "Ik ging hard aan de slag, bij mensen koffie drinken of mensen uitnodigen zodat hij zoveel mogelijk met 'normale' mensen om zou gaan. Ik was niet goed genoeg voor hem als moeder, waardoor ik nog minder alleen bij hem durfde te zij waardoor ik me nog slechter voelde tot het punt waarop ik weg wilde gaan; ik was in een zware depressie terecht gekomen. Nu, na een opname op de PAAZ en een zwaar therapietraject daarna, gaat het goed met mij. Ik geniet volop van mijn zoon en mijn gezin."

Deze reeks schilderijen heeft Gaillard vanuit haar gevoel tijdens deze heftige tijd gemaakt. "Ze staan voor de rollercoaster aan emoties die mij vaak overvielen tijdens deze periode. Op deze manier kon ik mijn gevoelens kwijt en verwerken. Het is een reeks geworden waar ik erg trots op ben en die ik graag met u wil delen. Door mijn werken nu te koop aan te bieden kan ik dit gedeelte afsluiten en verder gaan. Het gaat weer goed met mij, ik wil daarvoor mijn lieve man Cyriel, mijn mooie zoon Amic en mijn ouders en schoonouders in het bijzonder bedanken. Ook de rest van mijn familie en vrienden, jullie hebben allemaal voor ons klaar gestaan en daardoor zijn wij er zo sterk uitgekomen. Onwijs bedankt. Laten we proosten, dan is mijn expositie hierbij geopend."

Meer informatie

De expositie is tot en met eind januari te zien in de bibliotheek van Roosendaal, Markt 54A, Roosendaal. Gratis toegang.

Meer berichten