Toos van de Weijgaert bij één van haar bomen. Foto: Karien Wiericx.
Toos van de Weijgaert bij één van haar bomen. Foto: Karien Wiericx. (Foto: Karien Wiericx)

Vierde editie van KunstenOnder1Dak

  Cultuur

In het weekend van 22 en 23 september wordt voor de vierde keer de kunstenmanifestatie “KunstenOnder1Dak” gehouden.

Deze keer wordt De Sint Jan op de Markt in Roosendaal gebruikt als expositieruimte en staat de expositie grotendeels in het teken van Roosendaal 750 jaar. Wederom komen er verschillende kunstvormen aan bod.

De expositie is op zaterdag te bezoeken van 12.00 tot 22.00 uur en op zondag van 12.00 tot 18.00 uur. De officiële opening van de expositie vindt plaats op zaterdag 22 september om 14.00 uur.

De inschrijftermijn voor de vierde editie van KunstenOnder1Dak is reeds verstreken en ruim 80 kunstenaars hebben zich aangemeld. Het beloofd wederom een prachtige expositie te worden. Een van de deelnemers is Toos van de Weijgaert. Toos is ruim tien jaar geleden met vilt in aanraking gekomen en maakt sinds die tijd zelf prachtige viltobjecten en draagbare kleding van schapenwol.

“Ik kom uit een groot gezin en moest vroeger vaak kleding van mijn zussen afdragen”, vertelt Toos. “Toch was ik altijd heel erg geïnteresseerd in kleding en wilde er graag netjes uit zien. Van synthetische kleding heb ik nooit gehouden en nu ook nog steeds niet. Toen ik in 2010 tijdens een open dag in het Centrum van de Kunsten ging kijken en met vilt in aanraking kwam ben ik er gelijk verliefd op geworden. Ik ben een basiscursus gaan volgen en ben nooit meer met vilten gestopt. Ik zou altijd wel willen vilten en wordt er ontzettend blij van”.

Toos heeft een eigen atelier aan huis waar het heerlijk is om rond te kijken. Allerlei kleuren schapenwol zijn er te vinden, prachtig gesorteerd op kleur. Mooie wandobjecten hangen aan de muur. “Ik gebruik wel allerlei kleuren”, aldus Toos, “maar mijn lievelingskleuren zijn toch aardetinten en de paarse en de groene kleuren. Het is vaak de combinatie die je bij elkaar zoekt. Daarnaast ben ik gek op gekrulde schapenwol. Het allerliefste werk ik buiten met een vuile vacht waar, bij wijze van spreken, de poep, het stro en het vuil van een heel jaar nog in zit. Dat vind ik heerlijk”.

Eenmaal per maand komt Toos met een aantal viltsters bij elkaar om samen te vilten en technieken uit te wisselen. Het is vooral om elkaar te helpen en elkaar te stimuleren.

Onder elkaar worden er opdrachten gegeven waardoor iedereen weer aan het werk gaat. Ook geeft ze workshops aan mensen die graag willen leren vilten. De specialiteit van Toos is het maken van bomen van vilt.

Meer berichten