Kunstenaar, schrijver, dichter Frank Roks trakteert wekelijks op een uit het leven gegrepen column en een grafische kunstzinnige fotocompositie. U kunt persoonlijk reageren via zijn facebook of via www.2crea8.nl
Kunstenaar, schrijver, dichter Frank Roks trakteert wekelijks op een uit het leven gegrepen column en een grafische kunstzinnige fotocompositie. U kunt persoonlijk reageren via zijn facebook of via www.2crea8.nl (Foto: frank en karin)

'Belachelijk dat deze vaccinatie vrijblijvend is'

  Column

Kunstenaar, schrijver, dichter Frank Roks trakteert wekelijks op een uit het leven gegrepen column en een grafische kunstzinnige fotocompositie. U kunt persoonlijk reageren via zijn facebook of via www.2crea8.nl.

Zelden schrijf ik over deze persoonlijke ervaring. Maar toen ik deze week vernam dat de vrijwillige animo voor inenten tegen baarmoederhalskanker schrikbarend keldert, voelde ik dit als een plicht. Mijn Lena had ook deze ziekte en hoewel ze ruim van te voor met klachten naar de dokter ging, werd met serieus ingrijpen veel te lang gewacht.

Ze hadden toen ook niet de wijsheid van nu. Pas in 2010 kwam het vaccin (een prikje, meer niet) om baarmoederhalskanker te bestrijden. Jammer voor ons dat die er niet veel eerder was, maar beter nu dan nooit. Een zege voor de gezondheid, zou je denken. Want nog altijd overlijden elk jaar bijna tweehonderd meisjes/vrouwen aan baarmoederhalskanker.

Als iedereen zich zou laten inenten, zouden dat er veel minder zijn. Nu deze vaccinaties in twee jaar tijd van 61 naar 45 procent gedaald zijn, betekend dit dat jaarlijks tachtig mensen onnodig sterven. Dat lijkt me toch schrikken.

Sowieso vind ik het belachelijk dat deze vaccinatie vrijblijvend is want dit is spelen met de dood. Zo'n prikje is niets bij alle schrijnende ellende die de ziekte meebrengt. Vertel mij wat. Lena is mijn heldin. Ze had het zwaar en zou álles gedaan hebben om beter te worden. Stel je eens voor dat we dit allemaal met één prikje hadden kunnen voorkomen. Slik! Hopelijk dringt deze boodschap door.

Meer berichten