Wilfred van Vugt voor zijn expositie van bewerkte foto's en illustraties in De Bergspil. Begin volgend jaar is er weer een demonstratie.
Wilfred van Vugt voor zijn expositie van bewerkte foto's en illustraties in De Bergspil. Begin volgend jaar is er weer een demonstratie. (Foto: )

Afbeeldingen bewerken maakt creatief

Eens in de paar maanden organiseert Wilfred van Vugt in Wijkcentrum De Bergspil een demonstratie 'Werken met Digitale Penselen: De Introductie'. Hier kunnen mensen zien hoe je digitaal foto's en illustraties creatief kunt bewerken en maken. "Het is helemaal geweldig als ik mensen inspireer er zelf mee aan de slag te gaan."

Door Michel Musters

In zijn studententijd was hij al bezig met fotografie, maar pas rond zijn pensioen pakte Wilfred de hobby weer op. "Ik moest wat eerder met pensioen in verband met mijn gezondheid en ik moest dus iets om handen hebben. Ik kreeg tijdens een cursus fotografie op de School voor de Kunsten te Roosendaal het bewerkingsprogramma Photoshop te zien, en dacht meteen: 'Dat moet ik leren!' Ik heb toen diverse cursussen over het programma gevolgd." Het bewerken van foto's en het maken van kunstwerken en illustraties in Photoshop geeft Wilfred niet alleen de nodige rust, maar ook creatieve impulsen. "Ik maak iets dat ik mooi vindt, iets dat echt van mij is. Dat geeft een zekere trots, maar het is ook leuk om uit te zoeken hoe alles werkt en er steeds beter in te worden."

Wilfred besloot in zijn functie als vrijwilliger van De Bergspil een demonstratie samen te stellen over het bewerken van foto's en het maken van andere illustraties op de computer. "Die bijwonen is geheel gratis. In een paar uur leg ik de basis uit en toon ik hoe je bepaalde functies in het programma kunt gebruiken. Ik geef ook gratis alternatieven – voor Photoshop cc betaal je een maandelijks abonnement, maar op internet kun je gratis programma's vinden met grotendeels dezelfde functies." In het verlengde daarvan is er doorlopend in De Bergspil ook een expositie van het eigen werk van Wilfred te bekijken.

Anderzijds vindt Wilfred het ook erg leuk om zijn kennis over te dragen en deze op een duidelijke manier naar geïnteresseerden te presenteren. "Ik heb op beroepsmatig niveau techniek en informatievoorziening gedoceerd. Ik geniet van de vrijheid die je hebt wanneer je voor een klas staat en te kunnen bepalen op wat voor manier je dingen uitlegt. Maar ook het omgaan met cursisten is geweldig. Door een demonstratie te geven over beeldbewerking combineer ik dus twee leuke dingen." Daarbij hoopt hij dat het mensen aanzet tot een nieuwe hobby. "Het is natuurlijk helemaal geweldig als ik mensen inspireer er zelf mee aan de slag te gaan."

Daar stopt het niet: Wilfred zou ook graag een hobby-expositie in de Bergspil willen organiseren, zodat allerlei verschillende hobbyisten hun creatieve passie kunnen overdragen naar bezoekers. Hij zoekt nog iemand die dat met hem op wil pakken. "Om de paar maanden geef ik de demonstratie – het is vooral leuk wanneer er weer wat aanmeldingen zijn en we met een leuke groep er aan kunnen gaan zitten." Afgelopen week is er eentje gehouden, dus de volgende zal ergens begin volgend jaar zijn. Alvast aanmelden kan via de website van De Bergspil.

www.bergspil.nl

Meer berichten