Han en Ank de Bra in de prachtige zaal van De Bra Dance Masters. Na al die jaren gaat de dansschool vanaf december dicht.
Han en Ank de Bra in de prachtige zaal van De Bra Dance Masters. Na al die jaren gaat de dansschool vanaf december dicht. (Foto: )

De Bra Dancemasters sluit deuren: '7 dagen per week met dansen bezig'

Het is het einde van een tijdperk: eind november sluit De Bra Dance Masters – voorheen Dansschool De Bra – voorgoed zijn deuren. Han en Ank de Bra runden de dansschool aan de Stationsstraat decennialang en kijken met weemoed terug. "Het belangrijkste is dat we constant lol hadden in het dansen."

Door Michel Musters

Ad de Bra, de vader van Han, begon in 1936 met het geven van dansles. "Hij ging op de fiets van zaal naar zaal. Mensen dansen natuurlijk al sinds heugenis, maar in deze vorm behoorde hij tot de pioniers. Toen richtte hij honderd meter hiervandaan Dansschool Ad de Bra op, zijn eerste vaste stek. In 1960 is de huidige dansschool gebouwd." Het dansen werd zoon Han dan ook met de paplepel ingegoten. "Ik stond met regelmaat achter de bar en ging ook zelf dansen. Ank volgde hier les met haar broer en zo is de vlam overgeslagen. We begonnen samen een dansopleiding te volgen en gingen hier fulltime aan de slag – overigens nooit gedwongen. We werden meteen in het diepe gegooid met de wedstrijdploeg, dus van langzaam opbouwen is geen sprake geweest."

Opvoeding

Uiteindelijk namen Han en Ank geleidelijk de zaak van hun vader over. "Dansen werd toen echt booming, het hoorde bij de opvoeding." Ank vult aan: "Dat zou tegenwoordig nog wel mogen van mij. Je leert niet alleen dansen, maar ook om met elkaar om te gaan. Je hoort vriendelijk te vragen of iemand bereid is met je te dansen. En je mag blij zijn dat de ander de moeite neemt om met je te dansen, dus een bedankje mag er ook wel van af."

De laatste dag

Een paar maanden geleden werd de verkoop van de zaak bezegeld. Blijkbaar komen er op de plek appartementen te staan. "Maar dat hebben we ook maar in de krant gelezen", vertelt Han. De laatste dag van november is er nog éénmaal een danscafé voor vaste bezoekers, en op 1 december tussen 15:00 en 17:00 uur is iedereen welkom om afscheid te nemen. "Dat zal wel een puinhoop worden," grapt Ank, "maar het is toch de laatste dag." Van een zwaarmoedig afscheid is vooralsnog geen sprake. Han: "We realiseren het ons misschien nog niet zo. En we hebben nog genoeg te doen. Ank heeft nog kinderclubs en privélessen en ik fotografeer tegenwoordig graag. We komen er achter dat er nog andere dingen in het leven zijn dan alleen het dansen. We waren er al die jaren zeven dagen per week mee bezig."

Dankbaar

Bovenal zijn ze beiden dankbaar voor de jaren plezier die ze uit het vak hebben gehaald. Han: "We hebben stad en land afgereisd en met buitenlandse trainers samengewerkt." Ank: "We hebben veel leuke collega's en vrienden gekregen. We zijn heel dankbaar voor dat alles." Ter afsluiting maakt dochter Marieke een fotoreportage van partners die verliefd op elkaar zijn geworden op de dansles bij De Bra en die nog steeds een paar vormen. Aanmelden kan deze week nog via info@mariekedebra.nl.

Meer berichten