V.l.n.r.: Jac Balemans, Jos van Hooijdonk en Bink jacobs van de Baongroep tonen trots het Baonboek en de familiefotowand.
V.l.n.r.: Jac Balemans, Jos van Hooijdonk en Bink jacobs van de Baongroep tonen trots het Baonboek en de familiefotowand. (Foto: )

De Baon vereeuwigt eigen historie met volledig zelfgemaakt boek

ROOSENDAAL - Wat een trots om als volk van een klein stukje straat, dat in het verleden eerder weggeduwd dan omarmd werd, een zelfgemaakt boek te presenteren. Dat beamen Jac Balemans, Jos van Hooijdonk en Bink Jacobs van de Baongroep die samen met nog een twintigtal fanatieke (oud-)straatbewoners op 13 december hun boek 'De Baon, mensen, momenten en monumenten 1940-1990' officieel gaan presenteren.

Door Frank Roks

Een boek, dat gaat over de Baon (het meest oostelijke deel van de Bredaseweg, pakweg driehonderd meter lang) en verhaalt over de generaties die vorige eeuw op de zeventig adressen woonden. Eind jaren zestig verdwenen een twintigtal adressen met fundering en al van de kaart en ook deze adressen zijn in het boek verwerkt. Over het Baonverleden valt heel wat te vertellen. Lang ging het volk gebukt onder de gesel van hoon en achterstand, welke vooral door bestuurlijke desinteresse en kerkelijke invloed gecreëerd werd. Uiteindelijk hebben de mensen zich door wilskracht, zelfredzaamheid en saamhorigheid uit dit isolement ontworteld. Door die pijn, die diep vanbinnen nog altijd voelbaar is, heeft het Baonvolk onderling een speciale verbondenheid waaruit onder andere dit boek is ontstaan. Een boeiend naslagwerk dat van de eerste letter tot de laatste foto helemaal in eigen kring is samengesteld en vormgegeven. Tien maanden werkte de Baongroep aan dit 120 bladzijdes tellende verhalen-, feiten- en fotoboek op A4-formaat. Het register van bewoners en oud-bewoners van dit relatief korte stukje straat bevat dan ook meer dan zevenhonderd namen en is geïllustreerd met familiefoto's uit de vorige eeuw.

De boekpresentatie vindt plaats op 13 december vanaf 19.00 uur in Café De Raatskelder. Diegene die het boek besteld hebben krijgen dit op deze buurtontmoetingsavond uitgereikt. De oplage is beperkt en het boek zal niet openbaar te koop zijn. Het kost 18,50 euro en is nog tot 30 november te bestellen bij Jos van Hooijdonk via a.c.j.vanhooijdonk@ziggo.nl. In verband met een speciale verrassing worden alle belangstellenden verzocht zich vooraf (via genoemd e-mailadres) aan te melden.

Meer berichten