In de Bergspil wordt om de week op donderdagavond fanatiek Warhammer gespeeld. De club bestaat al zo'n 2,5 jaar.
In de Bergspil wordt om de week op donderdagavond fanatiek Warhammer gespeeld. De club bestaat al zo'n 2,5 jaar. (Foto: )

'Warhammer is vooral erg gezellig'

Samen met een groep vrienden speelt Erik van Nijnatten het spel Warhammer in de Bergspil. Dat klinkt misschien gewelddadig, maar komt neer op een onschuldige 'tabletopgame', oftewel een strategisch spel dat een hele tafel in beslag neemt.

Door Michel Musters

Erik richtte de groep voor Roosendaalse Warhammer-spelers zo'n tweeënhalfjaar geleden op. "Ik begon met het spelen van Warhammer toen ik studeerde in Limburg, maar toen ik in Roosendaal ging werken en wonen zocht ik naar speelgroepen in de buurt. Die waren er niet echt, dus heb ik het zelf maar opgericht." Inmiddels telt de groep zo'n tien tot twaalf man en komen ze om de week op donderdagavond samen in Wijkcentrum De Bergspil te Tolberg. In de ruimte staan twee grote tafels, gevuld met indrukwekkende matten, gebouwen en honderden poppetjes die de legers van de spelers vormen.

Warhammer werd in de jaren '80 bedacht door het Britse Games Workshop Ltd. Er bestaan verschillende versies van het spel, waaronder een fantasyversie en een science-fiction-versie. Beide versies worden in Roosendaal gespeeld, naast andere bord- en kaartspellen. Elke speler heeft in Warhammer een eigen leger aan figuurtjes, en iedereen mag om de beurt een aantal acties ondernemen. Een dobbelsteen bepaalt vervolgens hoe sterk bijvoorbeeld een aanval is. "Het is eigenlijk een combinatie van Stratego en Risk", legt Erik uit. "Je hebt verschillende eenheden, elk met hun eigen sterke en zwakke punten. Van te voren bepalen we de missie waarmee je het spel kunt winnen: bijvoorbeeld door de hele tafel over te nemen of elkaar botweg af te slachten."

Naast het spel zelf komt er ook een creatief proces om de hoek kijken. De figuurtjes worden namelijk als modelbouwpakketten verkocht. "Die moeten spelers zelf in elkaar zetten en verven. Zeker op toernooien is het vaak verplicht om met geverfde eenheden te spelen." De club gaat regelmatig naar toernooien, waar individueel of in groepen tegen elkaar gestreden wordt. "Dat verven is eigenlijk niks voor mij, maar ik doe het wel, want het moet toch gebeuren. Ik doe er wel mijn best op, maar anderen zijn er gedrevener in." Sommige spelers van de groep maken zelfs hun eigen gebouwen voor op de tafel.

Wat Erik betreft komen er nog meer leden bij de groep, en iedereen die geïnteresseerd is mag dan ook op een donderdagavond een kijkje komen nemen in De Bergspil, of kan onderstaande website bezoeken. "Het is nou eenmaal niet zo bekend in Nederland, en wordt ook vaak als een hobby voor nerds gezien. Maar computerspellen zijn inmiddels ook de normaalste zaak van de wereld, dus wie weet gebeurt dat met Warhammer ook. Eigenlijk is dit leuker. Je bent er fysiek mee bezig en het is tastbaar. Daarbij heb je er strategische inzicht voor nodig: het lijkt soms net op schaken. En je bent onder de mensen. Het heet dan wel Warhammer, maar het is toch vooral erg gezellig."

rsdwargaming.nl

Meer berichten