Foto:

Wisentviering in het NVMO

Op 6 november wordt in het Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum in Oudenbosch een heel bijzonder feest gevierd. Die dag werd exact een eeuw geleden de wisent geboren die als één van de 56 laatste originele wilde wisenten mede aan de basis stond van de huidige kudden. Het museum maakt er iets moois van.

Het gebeurt niet vaak dat een bijzonder dier zijn honderdste verjaardag kan vieren. Het NVMO maakt er dan ook een aandachttrekkende gebeurtenis van waarbij veel jeugd is uitgenodigd. Kinderburgemeester Minke Laros is aanwezig en ook Artis, waar de wisent ooit leefde, is van de partij.

Met slingers, een wisenttaart, een speciaal lied, een voorstelling en wetenswaardigheden over wisenten belooft het een afwisselende middag te worden.

Enige wisent

Dat deze opgezette wisent al die jaren 'overleefde' was puur geluk. Dankzij het NVMO werd Schaljapin aan de vergetelheid ontrukt. De zeldzame kolos was één van de laatsten van zijn soort. In 1921 was hij naar Artis verhuisd, waar hij tot 1927 de enige wisent was. In dat jaar werd Armand Sunier directeur van de Amsterdamse dierentuin. Deze visionair zag mogelijkheden om met een gericht fokprogramma te voorkomen dat de wisent zou uitsterven.

Het verhaal van Schaljapin wordt op 6 november verteld. De feestmiddag begint om half drie.

Legendejagers

Eén van de hoogtepunten die middag is een optreden door de Legendejagers. Aan de hand van een spannend verhaal nemen zij de aanwezigen mee naar een tijd dat wisenten nog graasden op de vlakten van Oost-Europa. Zowel jeugd als volwassenen zullen geboeid worden door ongekende gebeurtenissen….

Uitgenodigd

Het museum is vanaf 13.30 uur open, het feest begint om 14.30 uur. Iedere belangstellende is welkom het bijzondere feest mee te vieren. Voor slechts een entreekaartje wordt een onvergetelijke middag gepresenteerd, inclusief traktaties en een optreden door de Legendejagers (kinderen 2,50 euro en volwassenen 4,50 euro).

Het museum is gevestigd aan de Markt 30a (in de poort, schuin tegenover het Zouavenmuseum) in Oudenbosch.

Meer berichten