Piet: "Laatst kreeg ik een certificaat: 'beste schooncoach van Nederland', uitgereikt. Hartstikke mooi toch? Uiteindelijk doe je het voor de kinderen. Zij zijn onze toekomst." Foto: Tim Eshuis.
Piet: "Laatst kreeg ik een certificaat: 'beste schooncoach van Nederland', uitgereikt. Hartstikke mooi toch? Uiteindelijk doe je het voor de kinderen. Zij zijn onze toekomst." Foto: Tim Eshuis. (Foto: )

Schooncoach Piet Simons zorgt voor een schone wijk

ROOSENDAAL - Iedereen in de wijk Kalsdonk in Roosendaal kent Piet Simons. Al jaren zorgt hij er mede voor dat zijn wijk er netjes uitziet. Zo ruimt hij elke dag twee volle vuilniszakken zwerfafval op. Alwel stelde een garage beschikbaar waar hij de zakken kan opslaan, zodat de gemeente deze hier kan ophalen.

Tekst: Buro Bloem

Als Piet iemand rotzooi op de straat ziet gooien, kan hij het niet nalaten deze persoon aan te spreken. "Vaak zeg ik dan dat het zwerfval op straat ons allemaal geld kost. De gemeente geeft geen cadeautjes. Als ik dat uitleg, zie ik iemand al nadenken. Ik weet zeker dat een volgende keer hij de troep in de afvalbak gooit."

Toen Piet elf jaar terug in Kalsdonk kwam wonen, was er rondom zijn flat enorm veel puinhoop. Direct stroopte hij zijn mouwen op en begon met opruimen. Eerst rondom zijn flat en zo steeds verder de wijk in. Piet was in zijn werkende leven kraanmachinist. "Dan leer je dat schoon, veilig is. Een schone bouwplaats betekent een veilige bouwplaats. Hetzelfde geldt voor je woonomgeving. Een schone omgeving voelt fijner en veiliger. En natuurlijk is het voor het milieu."

Vijf jaar terug werd Piet één van de eerste schooncoaches in Roosendaal. Als schooncoach houdt Piet in samenwerking met de buitenploeg en de wijkverbinder van de gemeente Roosendaal de straten, plantsoenen en brandgangen in zijn wijk schoon. "Schooncoaches zijn vrijwilligers uit wijken en dorpen die op eigen kracht hun omgeving schoon houden", legt Jolanda Jochems, coördinator Roosendaal Schoon uit.

Naast opruimen houdt Piet een oogje in het zeil. Valt hem in zijn buurt iets op, dan meldt hij dit bij de gemeente. "Er was een tijd dat dat er veel daklozen rondhingen rondom de basisschool", geeft Piet als voorbeeld. "Kinderen voelden zich onveilig. Overal lag troep: lege drankflessen en ander afval. Ik heb dit toen gemeld bij Edwin Spitters van WijZijn Roosendaal en hij ging met de zwervers in gesprek. Samen kwamen ze tot een oplossing. De kinderen voelen zich weer veilig en er is een betere verblijfsplaats gevonden voor de daklozen."

Dat de wijk trots op Piet is, blijkt wel uit de reacties die hij krijgt op zijn gastcolleges op basisschool De Vlindertuin. "Tijdens de landelijke opschoondag geef ik les aan groep 1 tot en met 8. Ik vertel wat ik meemaak op straat en met de kinderen bestudeer ik bijvoorbeeld de inhoud van een vuilniszak." Aan het einde van de les krijgt Piet vrijwel altijd een aardigheidje van de kinderen. "Laatst kreeg ik een certificaat: 'beste schooncoach van Nederland', uitgereikt. Hartstikke mooi toch? Uiteindelijk doe je het voor de kinderen. Zij zijn onze toekomst."

Meer berichten