Foto: Frank Roks

75 jaar geleden bevrijd: oorlogstijd in beeld

Afgelopen vrijdag, zaterdag en zondag stond in Roosendaal het evenement 'de Bevrijding van Roosendaal', een samenwerkingsproject van theater De Kring, het Tongerlohuys en de gemeente Roosendaal/comité Herdenken en Vieren, in de schijnwerpers. Vandaag vindt de officiële herdenking in Roosendaal plaats.

Door Frank Roks

Eén van de hoogtepunten dit weekend was de re-enactment uitvoering in de openluchttuin die het theater met het museum verbindt. Hier werd door de Dutch re-enactment group '40-'45 het dagelijks leven van eind oktober 194, van zowel de geallieerde troepen als de Duitse-bezetter uitgebeeld en nagespeeld.

Wat de toeschouwers te zien kregen was het complete soldatenleven in de kampementen van toen, met echt alles erop en eraan. Hun wapens, disciplines, slapen, eten, drinken, vertier tot het schoenenpoetsen toe. De bezoekers mochten dwars door de verschillende legerkampen lopen en persoonlijk kennis maken met de soldaten en hun vertaalde wereld. Die speelden hun rol met verve en gaven heel gedetailleerd informatie over de achtergronden van hun afdeling, taken, uniformen, wapens en strategieën.

Wie nog meer wilde weten over de bezettingstijd, kon gratis ronddolen in het naastgelegen museum Tongerlohuys, tijdens de boeiende expositie 'Verhalen van oorlog en vrijheid'. 

Meer berichten