Elze Hoffman werkt als vrijwillig coördinator bij Gezinsmaatjes. "Ik hoef er eigenlijk niets voor te laten." Foto: Marloes Otte.
Elze Hoffman werkt als vrijwillig coördinator bij Gezinsmaatjes. "Ik hoef er eigenlijk niets voor te laten." Foto: Marloes Otte. (Foto: Marloes Otte)

Vrijwilliger aan het woord: 'Het is niet vrijblijvend, wel flexibel'

ROOSENDAAL –Humanitas West-Brabant West heeft vele mooie maatjesprojecten en activiteiten om mensen die even wat minder gaan weer op weg te helpen. Voor vrijwilligers een heerlijke plek om nieuwe ervaringen op te doen, voor deelnemers een organisatie waar tijd en ruimte is om je verhaal kwijt te kunnen en op weg geholpen te worden.

Door Humanitas West-Brabant West

Vaak merkt Humanitas dat mensen na hun pensionering graag bezig blijven in hun vakgebied en Else Hoffman is daarop geen uitzondering. Als gepensioneerd kinderarts is ze betrokken bij de Humanitas activiteit Gezinsmaatjes, waarvoor zij als vrijwillig coördinator actief is. "Na mijn pensionering kwam ik in contact met Humanitas. De activiteit Gezinsmaatjes sprak mij het meest aan. Ik vroeg me af: waarom had ik als kinderarts nooit van deze vorm van gezinsondersteuning gehoord? Ik ben begonnen als gezinsmaatje. Vanwege het vertrek van de coördinator werd ik vervolgens voor deze functie gevraagd." Else bezoekt alle gezinnen die zich aanmelden om te bekijken of hun hulpvraag past bij de hulp die de vrijwilligers bieden. "Soms is het te complex en is een samenwerking met professionals nodig. Maar vaak kan je alleen al met een goed luisterend oor weer lucht scheppen in de gezinssituatie. Ik ben er van overtuigd dat er in Roosendaal veel meer gezinnen zijn die laagdrempelige hulp kunnen gebruiken."

Alle nieuwe vrijwilligers bij Humanitas volgen een introductiecursus en een aanvullende cursus, passend bij de betreffende activiteit. "Ik werk met een leuk divers team. Een paar keer per jaar probeer ik alle vrijwilligers bij elkaar te krijgen om hun ervaringen te delen."

Else besteed zo'n zes à zeven uur per week aan het werk. "Vrijwilligerswerk is niet vrijblijvend, maar wel flexibel. In mijn geval is de goede samenwerking met de beroepskracht van Humanitas erg belangrijk. Want ik kan lang op vakantie en houd dan gewoon contact. Ik tennis en bridge graag en geniet van mijn drie kleinkinderen. Ik hoef er eigenlijk niets voor te laten, terwijl ik blij ben met hetgeen ik bij Humanitas kan doen!"

Draag ook een steentje bij

De rubriek 'Vrijwilliger aan het woord' komt vanaf nu maandelijks terug in de Gazet Roosendaal. Dit is een initiatief van en geschreven door Humanitas West-Brabant West, een dynamische vrijwilligersorganisatie. Wil jij je ook inzetten als vrijwilliger en anderen ondersteunen? Ga naar de website www.humanitas.nl.

Meer berichten