Een foto van klas 4b uit schooljaar 1966-67. In 2020 bestaat het Norbertuscollege honderd jaar en wordt er een grootse reünie gehouden.
Een foto van klas 4b uit schooljaar 1966-67. In 2020 bestaat het Norbertuscollege honderd jaar en wordt er een grootse reünie gehouden. (Foto: )

Reünie Norbertuscollege: 'Nog één terugblik op rijke historie'

In het schooljaar 2019 - 2020 bestaat het Norbertuscollege honderd jaar. Reden genoeg voor een grootschalige reünie, waarbij iedereen die de afgelopen honderd jaar op de school heeft gestudeerd meer dan welkom is.

Door Michel Musters

De reünie luidt symbolisch ook het einde van een tijdperk in. "De fusie met het Gertrudis heeft zeker impact gehad voor het personeel op beide scholen. Samen zorgen we er nu voor dat er een sterk Lyceum staat. Toch heeft het er voor gezorgd dat het gebouw vol zit – het zijn nu immers twee scholen bij elkaar op de Lyceumlaan. Dit gebouw stamt uit 1922. En honderd jaar later, in 2022, moet er een nieuw schoolgebouw staan", zo legt Jan Venne uit. De docent (bedrijfs)economie en aardrijkskunde zit samen met zes (oud-)collega's in de commissie voor de reünie. "Het nieuwe gebouw moet vooral veel lichtinval krijgen. We gaan met de tijd mee. Dat moet ook wel, want we blijven steeds meer leerlingen krijgen op deze locatie. We liggen dan ook precies in het centrum, vlakbij het station. Dankzij de nieuwbouw kunnen we hopelijk weer honderd jaar mee."

Voordat het nieuwe gebouw er staat, is het echter tijd om terug te blikken op honderd jaar Norbertuscollege. Venne werkt al 35 jaar op de school en heeft daarom veel veranderingen ervaren, niet alleen op het gebied van de fusie. "Ik heb niet meegemaakt dat het nog puur een jongensschool was, maar toen ik begon had ik maar één vrouwelijke collega in de bovenbouw. Nu is meer dan de helft vrouwelijk." Tijdens de reünie zijn alle oud-leerlingen en (oud-)medewerkers welkom om terug te blikken en gesprekken te voeren. "We zorgen voor fijne achtergrondmuziek, er wordt geen opdringerige, luide muziek gespeeld. Het gaat om het bijpraten en elkaar weerzien. We maken ontmoetingspunten zodat mensen elkaar terug kunnen vinden. Herinneringen van toen worden met foto's en video's opgehaald via beeldschermen."

De reünie zelf vindt op zaterdag 18 april 2020 tussen 12:00 en 18:00 uur plaats op het Norbertuscollege aan de Lyceumlaan 10. "Het is puur bedoeld voor de oud-leerlingen en (oud-)medewerkers van het Norbertus. Partners kunnen helaas niet meekomen, dat kunnen we logistiek gezien gewoonweg niet faciliteren." Inmiddels hebben al zo'n 1100 mensen zich ingeschreven. "We verwachten ruim 3000 gasten, mensen kunnen zich nog aanmelden via de website. De oudste aanmelding die we tot nu toe hebben is 93 jaar." Toevallig is deze persoon zowel oud-leerling als oud-medewerker. Om het feestje compleet te maken, gaat de reünie diezelfde avond door in het uitgaansgebied van Roosendaal. "Daar komen allerlei bandjes en muzikanten die vroeger op het Norbertus zaten spelen." Venne hoopt samen met de gehele commissie dat het een onvergetelijke dag wordt. "Laat deze kans niet schieten en blik nog één keer terug op het Norbertus en zijn rijke historie."

Meer berichten