Plaatsvervangend raadsvoorzitter Cor Gabriëls draagt de ambtsketen en voorzittershamer aan Han van Midden over. [Foto: gemeente Roosendaal / Timo Reisiger]
Plaatsvervangend raadsvoorzitter Cor Gabriëls draagt de ambtsketen en voorzittershamer aan Han van Midden over. [Foto: gemeente Roosendaal / Timo Reisiger]

Burgemeester Han van Midden: 'Spreek mij gerust eens aan'

Begin oktober werd de nieuwe burgemeester van Roosendaal, Han van Midden, geïnstalleerd. In een kennismakingsgesprek met de Gazet legt hij de nadruk vooral op de connectie die hij met de inwoners zelf wil leggen. "Ik wil samen met Roosendaal een fijne, prettige tijd tegemoet gaan."

Door Michel Musters

Han van Midden is in 1977 geboren in Amsterdam als zoon van een gereformeerd predikant. "Hij werd regelmatig 'geroepen' en zodoende had ik voor mijn achttiende al half Nederland gezien. We hebben op meerdere plaatsen gewoond. Toen ik 18 werd, ging ik onderzoeken wat het leven nog meer in petto had. Ik reisde de wereld af en besloot na mijn HBO-studie bedrijfskunde te studeren. De meeste – niet alle – studenten ging het daar om veel geld verdienen. Maar zo ben ik niet opgegroeid; in mijn familie draaide het om het dienen van de samenleving en de meerwaarde die je in het leven kunt hebben. Na mijn afstuderen besloot ik dan ook de overheid te helpen met mijn vaardigheden."

Han van Midden gezocht

Na een positie als junior rijksambtenaar kwam toch de ondernemingsdrang weer naar boven en ging Van Midden in de zakelijke dienstverlening aan de slag als consultant voor de overheid. Zo kwam hij tien jaar geleden al in aanraking met Roosendaal. "Als adviseur begeleidde ik de kerntakendiscussie hier. De hele financiële sector leed onder de crisis en in Roosendaal was men aan het kijken waar men zuiniger te werk kon gaan en of bepaalde taken afgestoten moesten worden. Toen er een nieuwe burgemeester voor Roosendaal werd gezocht, viel mijn oog dan ook direct op de profielschets. Men zocht naar een betrouwbare, loyale en krachtige burgemeester die Roosendaal laat bloeien. Vanaf dat moment las ik eigenlijk alleen nog maar 'Han van Midden gezocht'. De volgende dag las ik de profielschets weer en zag ik nog steeds mijn naam staan. Ik liet het mijn vriendin lezen en ook zij zag het. Toen heb ik besloten er voor te gaan."

Bereikbaar

Van Midden deelt zijn uitvoering als burgemeester in twee terreinen op: de burgemeester zelf en de algemene taken voor de samenleving. Vooral het menselijke aspect van de burgemeester spreekt hem aan. "Ik ben één van de inwoners. Ik ben niet verheven boven de rest, maar wel de eerste burger die zich aangesproken mag voelen als er iets misgaat. Ik sta tussen de mensen en wil bereikbaar zijn. We hebben een Facebook-pagina opgericht die nu al heel druk wordt bezocht. Mensen kunnen berichten naar mij sturen – mijn team helpt ook mee, maar ik krijg alle berichten te zien en probeer er zoveel mogelijk zelf te beantwoorden. We hebben ook een e-mailadres gecreëerd waarop mensen mij kunnen bereiken, burgemeester@roosendaal.nl. Men kan mij daar altijd op mailen. Niet voor elk wissewasje natuurlijk, maar als er iets speelt dat niet via de normale lijnen lukt, biedt dit een oplossing. Als iets al jaren speelt zonder dat er iets aan gebeurt bijvoorbeeld. Een inwoner wees mij op een slecht verlicht gebied waar een onveilig gevoel ontstond. Daar doen we iets aan." Tegelijk wil Van Midden ook het Roosendaalse bestuur dichter naar de inwoners toe brengen. "En dus niet andersom. Ik ga mij er sterk voor maken dat het bestuur van de gemeente dichter bij de mensen komt te staan. Ik wil met de gemeenteraad regelmatig op locatie vergaderen, en ook met collega's en wethouders de stad in gaan. Onder de mensen zijn."

Wisselwerking

Natuurlijk richt Van Midden zich ook op de inhoudelijke taken. "Ik vind de wisselwerking tussen verschillende gebieden erg belangrijk. Mensen doen soms voor niet-gerelateerde zaken grote belasting op de politie, waardoor zij overbelast raken. We moeten de verschillende beleidsterreinen stimuleren zodat mensen met een hulpvraag op de juiste plek belanden en daar geholpen worden. Ik heb ooit eens de slogan 'wij zijn het kastje én de muur' gezien. Die vind ik gevat: doorverwijzen naar een ander helpt niet zoveel." Door er voor te zorgen dat elke instelling en tak van de gemeente zich met de juiste taken bezighoudt, kan elk beter te werk gaan. Dat moet bijvoorbeeld ook een veiliger Roosendaal opleveren. Dat neemt niet weg dat de kersverse burgemeester al erg te spreken is over de gemeente: "De boel is hier goed op orde, ook in financieel opzicht. De stad ligt er daarnaast keurig en netjes bij. Ook het bestuur is stabiel. We mogen er trots op zijn, ik heb gemeentes gezien waar het heel wat minder op orde is."

Gewoon een mens

Bovenal is Van Midden ook gewoon een mens. "Ik heb twee kinderen en een vriendin. We zijn niet getrouwd, maar leven al lang samen. Ik ga graag op wintersport, houd van skiën en schaatsen. En ik ben een groot liefhebber van Schotland. Die ruigheid is zo puur en tegelijk beeldschoon. Er zijn weinig pekken op aarde waar het lekker is wanneer het regent, maar Schotland is er één van." Mogelijk wordt Carnaval een nieuwe hobby van de burgemeester. "Dat ga ik voor het eerst meemaken. Ik ga mij helemaal laten onderdompelen in de lokale gebruiken en kijk er met veel plezier naar uit. Ik neem zelfs mijn collega Ahmed Aboutaleb (de burgemeester van Rotterdam – red.) mee op sleeptouw."

Daadkracht

Afsluitend vat Van Midden graag nog eens samen wat de Roosendaalse inwoners van hem kunnen verwachten. "Daadkracht en openheid: ik wil samen met Roosendaal een fijne, prettige tijd tegemoet gaan, waarin openheid en transparantie belangrijke elementen zijn. Spreek mij gerust eens aan als je mij ziet of hoort. Laten we met z'n allen stappen vooruit maken om Roosendaal economisch en qua welzijn en sfeer te laten groeien."

Meer berichten