Redouan Ait Chitt in zijn danssolo 'REDO'
Redouan Ait Chitt in zijn danssolo 'REDO' (Foto: Sjoerd Derine)

Winnaar prestigieuze Dansprijs Zwaan in De Kring Roosendaal

ROOSENDAAL - Dinsdag 22 oktober om 20.15 uur is Redouan Ait Chitt, winnaar van de prestigieuze dansprijs Zwaan ‘meest indrukwekkende dansprestatie 2019’ met zijn danssolo REDO te zien in De Kring Roosendaal. De dansprijs Zwaan van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) is de ‘Oscar van de Nederlandse dans’. REDO is samen met de solo Heritage van Shailesh Bahoran - Illusionary Rockaz Company (IRC) in een double bill te zien.

Bahoran won in 2017 de VSCD-Dansprijs voor ‘meest getalenteerde choreograaf’ voor zijn vooronderzoek naar REDO.

Na dertig minuten laat hij het publiek sprakeloos achter. Aan de op breakdance geïnspireerde bewegingstaal geeft Redouan Ait Chitt een nieuwe dimensie en dynamiek door slim gebruik te maken van zijn motoriek. Balans en evenwicht krijgen een andere betekenis. Zijn souplesse, behendigheid en krachtige bewegingen dwingen respect af. Er spreken doorzettingsvermogen en lef uit de prestatie van de danser, maar ook een geniale creativiteit en enorme wilskracht. Bovendien voegt Redouan Ait Chitt met zijn uitvoering een originele esthetiek toe aan de dans. Als het je lukt om het publiek mee te voeren in een even krachtige als emotionele danssolo is de term ‘uitzonderlijke bewegingskunstenaar' een understatement. De jury vindt Redouan Ait Chitt een ongeëvenaard vindingrijke en oorspronkelijk danser.’ Uit het juryrapport Zwaan

REDO gaat over danser Redouan die bijzondere, lichamelijke afwijkingen maar ook een onuitputtelijke wilskracht en ijzeren discipline heeft. In Heritage onderzoekt Bahoran door middel van breakdance en popping zijn eigen Hindoestaanse wortels. Beide dansers benaderen hun streetdance-stijlen binnen een breder universele danstaal waardoor er ruimte wordt gecreëerd om een persoonlijk, ontroerend verhaal te vertellen.

REDO

Bij zijn geboorte staat Redouan Ait Chitt met 6-0 achter. Zonder enige medische verklaring vertoont zijn lichaam bijzondere afwijkingen. Zijn rechterarm is korter en mist het ellebooggewricht. Hij heeft drie vingers aan zijn linkerhand en slechts twee aan zijn rechterhand. Hij mist zijn rechterheup, heeft een korter rechterbeen en loopt met behulp van een prothese. Maar Redouan gelooft niet in grenzen. Redouan gelooft niet in excuses. Redouan gelooft in zichzelf en daarom werd hij een internationaal geroemde breakdancer en motivational speaker: Redo.

Een solodansvoorstelling over onuitputtelijke wilskracht en ijzeren discipline. Over hoe niemand kan bepalen wat jouw limieten zijn en grenzen verdwijnen als je blik vastberaden is. Over een lange en onbekende weg langs eindeloze vergezichten en onverwachte dalen. Een weg waarop de grootste tegenstander ligt verscholen in jezelf.

HERITAGE

In zijn solo Heritage gaat Shailesh Bahoran op zoek naar zijn oorsprong. Liggen de antwoorden op zijn vragen verscholen in India, in Suriname of in de verhalen van zijn voorouders? Op bijzondere wijze onderzoekt de vernieuwende dansmaker door middel van breakdance en popping zijn Hindoestaanse wortels.

Meer berichten