Day 2 Start Dunmarra
Day 2 Start Dunmarra (Foto: Jorrit Lousberg)

Vattenfall Solar Team in spannende strijd om koppositie bij Bridgestone World Solar Challenge

Joost Reniers (23) uit Roosendaal en Bruno Martens (23) uit Rosmalen liggen met het Vattenfall Solar Team nog steeds tweede in de strijd om de wereldtitel Bridgestone World Solar Challenge. Reden de Delftse studenten gisteren knap van de achtste positie naar de tweede plek, nu zetten ze alles op alles om de koppositie over te nemen. D

uidelijk is dat zich langzaam een kopgroep vormt in de wedstrijd. Van de oorspronkelijke 27 teams die gisteren aan de wedstrijd begonnen, liggen er zeven teams vooraan.

Joost: "Het was vandaag een goede racedag. We hebben onze positie vast kunnen houden. Nu moeten we geconcentreerd blijven, een goede nacht slaap pakken en morgen proberen om dichterbij de koploper te komen."

De weg wordt niet speciaal voor de Challenge afgezet en dus hebben de zonneauto's te maken met regulier verkeer. Op voorhand heeft het Vattenfall Solar Team de route verkend. Zo wist het team dat er bij wegwerkzaamheden een stoplicht zou zijn dat liefst zeven minuten op rood staat. Bruno Martens, racemanager: "We wisten dat we daarmee veel tijd konden verliezen. Daarom hebben we auto's uit ons konvooi naar voren gestuurd zodat we precies op tijd door het groene licht konden rijden. Goed berekend en een sterk staaltje teamwork."

Op zoek naar de zon

Na de tweede control stop vanmorgen, trok het wolkendek dicht en de wind aan. Dat vormt gelijk een risico voor NunaX die afhankelijk is van zonne-energie. Om morgenochtend met volle accu's van start te kunnen gaan, moest het team vandaag op zoek naar een kampeerplek waar de zon tussen de wolken doorkwam. Wietse Bouwmeester, weerdeskundige van het Vattenfall Solar Team: "Tijdens de race van vandaag hielden we alle weervoorspellingen in de gaten en konden we uiteindelijk een mooie plek vinden om de laatste stralen van de zon op te vangen." Het team legde vandaag 736 kilometer af. Inmiddels is 1.369 kilometer gereden van de -in totaal- ruim 3.000 kilometer.

Over de auto

NunaX is de kleinste en lichtste (131.5 kg) Nuna die ooit aan de zonnerace meedeed; Om gewicht te kunnen besparen is elk onderdeel van de auto opnieuw ontworpen. Er zijn voor NunaX lichtere grondstoffen gebruikt dan de eerdere edities van de zonneauto. Ook is er gekeken naar het gewicht van bepaalde grondstoffen. Door er bij sommige onderdelen materiaal van af te schaven, werd NunaX lichter. In de wedstrijd telt immers elke gram; De auto is bijzonder gestroomlijnd: de zijspiegel van een gewone personenauto heeft dezelfde luchtweerstand als NunaX; Het zonnepaneel bestaat uit gallium zonnecellen, die normaal worden gebruikt in de ruimtevaart. Deze zijn veel efficiënter dan de siliciumcellen die op daken van huizen liggen; In plaats van de standaardlaag van glas die de cellen normaal gesproken beschermt, brengt het team een eigen beschermingslaag aan. Dit bespaart gewicht. In die coating zitten bovendien prisma's zodat licht altijd loodrecht op de zonnecel valt.

Over de race:

Het Vattenfall Solar Team van de TU Delft doet dit jaar in oktober voor de tiende keer mee aan de Bridgestone World Solar Challenge in Australië, het WK voor zonneracen. Deze race wordt om het jaar georganiseerd; De Bridgestone World Solar Challenge is een meerdaagse race van 3000 km dwars door de outback van Australië. Zonneraceteams van over de hele wereld doen mee en proberen zo snel mogelijk de finish te halen; Al zeven keer heeft het team van de TU Delft de race in Australië gewonnen. Twee keer werden ze tweede. Daarnaast won het team drie keer de Sasol Solar Challenge in Zuid-Afrika.

Over het team:

Het Vattenfall Solar team wordt elke twee jaar opnieuw gevormd uit zestien ambitieuze studenten van de TU Delft, die de auto zowel ontwerpen en bouwen als ermee racen; De teamleden schuiven hun studie minimaal 1,5 jaar opzij om mee te kunnen doen aan de Bridgestone World Solar Challenge; Het team wordt gedurende haar hele bestaan al gesponsord door Vattenfall. Vattenfall heeft als doelstelling om fossielvrij leven mogelijk te maken binnen één generatie. Het Vattenfall Solar Team laat zien dat dit mogelijk is.

Meer berichten