Foto: HANS-PETER

Joost en Bruno stomen met Vattenfall Solar Team op naar tweede positie

Joost Reniers (23) uit Roosendaal en Bruno Martens (23) uit Rosmalen pakken met het Vattenfall Solar Team de tweede positie op een zinderend hete, eerste racedag van de Bridgestone World Solar Challenge. Gisteren nog reed het team de kwalificatie en eindigde het op de achtste plaats. Teamcaptain Maud Diepeveen kijkt met veel vertrouwen naar de komende racedagen, ook al is het gat met Twente op dit moment nog groot.

Racemanager Bruno: "Het liep vandaag volgens plan. Het mooie weer van vandaag maakte het mogelijk om op het laatste moment nummer twee in te halen. We gaan nu kamp opmaken en in de avond zullen we dan bespreken hoe we het morgen gaan aanpakken. Want we zijn er natuurlijk nog niet. We gaan natuurlijk voor de koppositie." Joost: "We hadden al vrij snel een klein technisch probleem. De connector van een zonnepaneel was losgeschoten, maar gelukkig konden we snel onze weg vervolgen.

Tom Salden (23) vertrok als eerste coureur van het Vattenfall Solar Team even na 8.30 uur lokale tijd. Tom: "De omstandigheden waren heel pittig. Het was, met 50 graden Celsius, zinderend heet in de cabine van de NunaX. Ik kwam kletsnat aan op de controlestop." Tijdens de wedstrijd met de zonneauto's is er geen afgezet parcours. De coureurs hebben dus te maken met het reguliere verkeer. Tom: "Je hebt te maken met zogenaamde roadtrains, vrachtwagens van soms wel 50 meter lang. Als je daar dan met een lichtgewicht auto van iets meer dan 130 kilo langsrijdt, is het wel even spannend maar het ging perfect!"

Topprestatie

Het Vattenfall Solar team mocht vandaag starten op de achtste positie. Maud Diepeveen (22), teamcaptain: "Wij zijn heel tevreden met hoe de dag is verlopen. Om van de achtste positie in één racedag naar de tweede positie te rijden is gewoon een hele knappe prestatie van de coureurs. We hebben vandaag in totaal 633 kilometer gereden, een mooie eerste klap!"

'Dutch dominance'

Nederlandse teams overheersen deze eerste racedag. Met Twente op de eerste positie, Delft op twee en Groningen op drie toont de driekleur zich 'Down Under'. Maud: "Met 15 deelnemende landen in onze klasse zie je naast onderlinge competitie, ook veel strijdlust richting de Nederlandse teams. Ik begrijp dat wel. De komende dagen gaan we alles op alles zetten om de koppositie over te nemen. Als Vattenfall Solar Team zijn we daar helemaal klaar voor!"

Meer berichten