Marc haalt veel voldoening uit het vrijwilligerswerk. "Het ligt mij aan het hart, ik wil graag mensen verder helpen."
Marc haalt veel voldoening uit het vrijwilligerswerk. "Het ligt mij aan het hart, ik wil graag mensen verder helpen." (Foto: Roosendaal voor elkaar)

Vrijwilliger in het zonnetje: 'Het is fijn om mensen op weg te helpen'

ROOSENDAAL - Marc Swagemakers werkt sinds medio 2017 als vrijwilliger bij de Bibliotheek van Nu in Roosendaal. Hij werkt op donderdagmiddag bij het Taalpunt in Parrotia. Hier voert hij intake-gesprekken met mensen die hun Nederlands willen verbeteren. Marc maakt een inschatting van het taalniveau en bespreekt dan de leerwens en alle mogelijkheden. Dit kan ook een passende taaloefengroep zijn.

Door Roosendaal voor Elkaar

"Het taalpunt is er voor mensen die willen oefenen met de Nederlandse taal. Niet alleen voor mensen voor wie de Nederlandse taal, de tweede taal is, maar ook voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven", aldus Marc.

Hij heeft veel ervaring met het bepalen van het taalniveau van iemand; hij heeft verschillende cursussen gedaan en daarnaast ook ervaring opgedaan bij VluchtelingenWerk. "Ik vind het leuk om met taal te spelen en mensen van verschillende herkomst te leren kennen. Het is dankbaar werk. Soms komen er op een middag wel twaalf mensen. Helaas zijn er wachtlijsten voor de taaloefengroepen. We hebben meer vrijwilligers nodig die willen helpen met de taaloefengroepen. In de taaloefengroepen wordt er met een methode gewerkt om stapjes te maken. Veel deelnemers maken hier gebruik van naast hun inburgeringscursus."

Dominique Vissers, coördinator vrijwilligers Bibliotheek VANnU: "Marc verdient het om in het zonnetje gezet te worden omdat hij altijd klaar staat voor het Taalpunt. Hij is gemotiveerd, flexibel en een erg prettige gesprekspartner voor bezoekers, ook bij lastige gesprekken. Hij heeft er voor gezorgd dat het Taalpunt steeds meer gevonden wordt door mensen die een vraag hebben omtrent geletterdheid."

Marc haalt veel voldoening uit het vrijwilligerswerk. "Het ligt mij aan het hart, ik wil graag mensen verder helpen. Het is mooi om de ontwikkeling te zien en dat mensen zich in het leven omhoog kunnen werken. Het is fijn om mensen op weg te helpen. Ik nodig iedereen uit om eens contact op te nemen met de bibliotheek om te kijken naar de mogelijkheden van taalvrijwilliger."

Meer informatie

De rubriek 'Vrijwilliger in het zonnetje' komt maandelijks terug in de Gazet Roosendaal. Dit is een initiatief van en geschreven door Roosendaal voor elkaar. Meer info over vrijwilliger worden bij Roosendaal voor elkaar? Ga naar de website of kom naar het spreekuur in Parrotia: dinsdag 10.00 tot 12.00 uur of donderdag 14.00 tot 16.00 uur.

Meer berichten