Voor het toneelstuk wordt onder andere een Canadese Sherman-tank nagebouwd.
Voor het toneelstuk wordt onder andere een Canadese Sherman-tank nagebouwd. (Foto: Nick Franken en Wouter van de Watering)

Toneelstuk over de bevrijding

Tussen 17 en 27 oktober wordt negenmaal het openluchtspektakel 'Supersum' van Stichting de Vierschaar opgevoerd in Bergen op Zoom. In deze massaproductie waarin 143 acteurs en actrices meedoen, onder andere afkomstig uit Roosendaal en Bergen op Zoom, worden de laatste weken voor de bevrijding van Bergen op Zoom in 1944 uitgebeeld.

Door Michel Musters

Het is begin oktober 1944, ruim vier maanden na D-Day. Britse, Canadese en Poolse troepen proberen de Westerschelde te veroveren, want deze waterarm biedt toegang tot de bevrijde haven van Antwerpen en is dus van levensbelang voor de geallieerde troepen. Terwijl wekenlang zwaar wordt gestreden, voeren de inwoners van Bergen op Zoom hun eigen strijd, voordat hun stad in het oorlogsgeweld wordt meegezogen en mogelijk verwoest wordt. De burgemeester heeft zijn twijfels, de Wehrmacht-majoor zet alles op alles om de Duitsers te laten overwinnen en de dirigent van de revue-vereniging probeert met liedjes het gezag te ondermijnen.

Waterschans

Deze spannende setting krijgt extra kracht door de locatie waar het stuk opgevoerd wordt. De gigantische productie vindt namelijk plaats op een groots podium van 28 meter breed en 8 meter hoog, dat op de Waterschans te Bergen op Zoom wordt opgebouwd. Megaprojecties vormen het decor en zelfs een Canadese Sherman-tank wordt nagebouwd. En dan is er natuurlijk de enorme cast van 143 spelers. Stichting De Vierschaar is niet onbekend met dergelijke producties: al sinds 1996 organiseert de stichting openluchtspektakels in Bergen op Zoom.

Dubbelrol

Wat de acteurs betreft die rollen in het stuk bekleden, is deze megaproductie één en al genieten. "75 jaar vrijheid is iets dat we met z'n allen moeten koesteren", aldus Roosendaler André Verstijlen. In Supersum speelt hij de rol van dokter, die later in het stuk terugkeert als revuelid, alsmede de rol van Canadese soldaat. "De dokter was destijds een vertrouwenspersoon, waar mensen op terugvielen als er iets gaande was. Als revuelid is het ontzettend leuk om de Duitsers op de hak te nemen, ook in de vorm van muziek en zang. En als Canadese soldaat is het fantastisch om de bevrijder te spelen en te ervaren wat zij hebben gevoeld toen ze door de straten van Bergen op Zoom liepen. Bij de sluiting hebben de Canadese soldaten een belangrijke rol in het totaalplaatje, echt prachtig." Verstijlen vindt het alleen maar leuk om meerdere rollen voor zijn rekening te nemen. "Zo ben je continue bezig. Dan weer met verkleden, dan weer met momenten op het podium."

Buitenluchtspektakel

Niets dan lof van Verstijlen over de manier waarop de productie wordt neergezet. "Het is een buitenluchtspektakel, het is ontzettend apart en bovendien een eer om zoiets zowel voor als achter de schermen neer te zetten. Je leert ontzettend veel nieuwe mensen kennen. Het is natuurlijk niet alleen repeteren, maar ook socializen. Het brengt Roosendaal en Bergen dichter bij elkaar."

Wauw

De uit Bergen op Zoom afkomstige Nina van Broekhoven speelt de rol van barvrouw Cato, die verliefd is op de dirigent van het revuekoor. "Het is een vrome en lieve meid, maar ze heeft ook een sterk rechtvaardigheidsgevoel. Dat komt naar voren in het stuk", vertelt Van Broekhoven zonder al teveel prijs te willen geven. Ook zij geniet met volle teugen van de totstandkoming van het toneelstuk. "Het is zo mooi om te zien dat er zoveel acteurs zijn uit Roosendaal, Bergen en ook Zeeland. Veel mensen vinden het belangrijk om hieraan mee te werken en investeren hun tijd en energie er in om er iets indrukwekkends van te maken. Het levert tegelijk ook veel energie op. Als je ziet hoe alles samenkomt, dank denk ik echt 'wauw', daar doe ik het allemaal voor."

Geloofwaardigheid

Dat de acteurs en actrices een situatie schetsen die 75 jaar geleden plaatsvond, is des te indrukwekkender. "Omdat het echt gebeurd is, moet het ook echt geloofwaardig zijn en moeten we het goed overbrengen", legt Van Broekhoven uit. "Dat vind ik knap van iedereen die meedoet. Het vergt immers een bepaald inlevingsvermogen. We hebben op voorhand allemaal een dagboek gehad van iemand die deze periode zelf heeft meegemaakt. Dat heeft zeker geholpen."

Culturele inslag

Zowel Verstijlen als Van Broekhoven vinden dat iedereen het stuk moet komen bekijken, of men nou uit Bergen op Zoom of Roosendaal komt. "Bergen op Zoom is ontzettend sterk in het brengen van dit soort producties", zo legt Verstijlen uit. "Hun culturele inslag is gigantisch, dit mag je niet missen. De manier waarop het gebracht wordt met oudheden die tevoorschijn gehaald worden qua kleding en materiaal – denk bijvoorbeeld aan de tank – dat kennen we in Roosendaal niet op die manier. We kunnen natuurlijk ontzettend veel, maar van hoe men het in Bergen aanpakt, daar schrik je gewoon van." Van Broekhoven vult aan: "Het gaat natuurlijk ook over de geschiedenis van Bergen op Zoom. De plek waar we het opvoeren heeft een belangrijke rol in de oorlog gespeeld en dat mag nooit vergeten worden. Dat moeten we blijven delen. Het heeft er voor gezorgd dat we nu de vrijheid hebben om te doen en laten wat we willen. Alleen daarom is het al belangrijk om het stuk te komen bekijken."

Supersum wordt tussen 17 en 27 oktober in totaal 9 keer opgevoerd. Kaarten voor de voorstelling zijn te koop via onderstaande website. Wees er snel bij: enkele avonden zijn al uitverkocht.

www.vierschaar.nl

Meer berichten