Uniek concept gespecialiseerde oud-militairen brengt veiligheid

Een (sport-)park, bedrijventerrein of buurt dat niet altijd veilig voelt. Of steeds weer vervuild of beschadigd raakt. Hoe los je dat op? Gespecialiseerde oud-militairen met een nieuwe frisse kijk, brengen een groot deel van de oplossing.

Je veilig voelen is een basisbehoefte. Helaas ervaren mensen lang niet overal dat prettige gevoel. Criminelen zoeken steeds kansen om hun slag te slaan. Jongeren blijven grenzen opzoeken. Graffitispuiters hebben muren nodig. Zelfs goede verlichting of frequente rondes door beveiligers kunnen niet voorkomen dat een sportpark wordt beschadigd of dat er criminaliteit plaatsvindt. Het unieke concept Parkrangers van Ranger Mission Control zorgt voor zichtbare en meetbare verbetering.

Aan veiligheid moet je werken

"Hoe je terrein eruitziet en aanvoelt, is enorm belangrijk voor het succes daarvan", vertelt Parkranger van de eerste orde, Frank Hellendoorn. 'Een club met een schoon en veilig terrein trekt meer leden, een bedrijvenpark meer bezoekers. Helaas is veiligheid in onze samenleving geen vanzelfsprekendheid. Daar moet je aan werken. En met wie beter dan met mensen die daar hun leven lang op zijn getraind?' Veel gespecialiseerde militairen – denk aan marinier-commando's – zwaaien vanwege de intensiteit van hun werk vroeg af. Tegelijkertijd zijn zij nog fit en vaak zeer scherp. "Toen wij zochten naar een oplossing voor meer veiligheid op een bedrijventerrein, kwamen we in contact met deze oud-militairen. Zij wilden heel graag vanuit hun expertise een zinvolle bijdrage leveren aan de samenleving. Dat leidde tot de Parkrangers."

Aantoonbaar effect

Het concept is even eenvoudig als effectief. "Teams van gespecialiseerde oud-militairen zijn op een bepaald terrein 24 uur per dag, zeven dagen per week inzetbaar om onrust en criminaliteit te voorkomen. Ze doen waar ze goed in zijn: observeren, de situatie en het terrein grondig in kaart brengen, controleren, mensen aanspreken op hun gedragen, contact leggen, informatie delen en verbindingen leggen. Ze werken de-escalerend en preventief en vormen de verbindende sociale factor tussen de bezoekers, ondernemers en veiligheidspartners, zoals de gemeente, politie, handhaving, brandweer en de energiemaatschappij. Onze Parkrangers werken met alle betrokken partijen samen en weten daardoor precies wie wat doet en waar verantwoordelijk voor is. Hun werk leidt bewijsbaar tot minder inbraken, minder criminaliteit, verbeterde onderlinge sociale contacten, omgeving en een hoger veiligheidsgevoel. Ze voorkomen ook zwerfvuil, afvaldumpingen en vernieling en zorgen dat zaken als verlichting of afrastering in orde blijven."

Inzet op maat

Voor een langdurige periode, een tijdelijk evenement of om een crisis mee te helpen oplossen: de Parkrangers zijn flexibel inzetbaar. "Dus ook voor wie bijzondere uitdagingen heeft, zijn de Parkrangers een uitkomst. Ze brengen snel en duidelijk zicht en grip door hun verbindende en sociale schakel."
 

Meer berichten